időjárás 25°C Apollónia 2022. július 7.
logo

Hiller szerint nem a részeredmény, a célfotó számít

MNO
2007.10.24. 19:12

Hiller István szerint nem a részeredmények, hanem a célfotó számít, vagyis, bár lehet a kormányzás során időközben is mérleget készíteni, végül a ciklus végén mérhető eredmény a mérvadó. Erről az oktatási és kulturális tárca vezetője Békéscsabán beszélt a Nagy párbeszéd című fórumon szerdán.

„Három évvel ezelőtt a szocialista párt, a magyar baloldal esélyei olyan 15-20 százalékponttal voltak lemaradva akkori legjelentősebb ellenfelétől” – mondta a szocialista miniszter, majd hozzátette: a 2006-os választási eredmények viszont ismertek. Úgy fogalmazott: „útközben” van a kormány.

Az elkövetkező két-három évtized egyik legmarkánsabb kérdésének a demográfiai helyzet alakulását nevezte. Mint mondta, ez lecsapódik az oktatásban, de a későbbiekben érinti a munkahelyteremtést, a szociálpolitikát és a nyugdíjasok helyzetét is. Példaként említette, hogy 1981-ben, az akkori tanévben az általános iskolás korú diákok száma 1,180 millió volt, míg az idei tanévben már csak 823 ezren voltak, s 2010-ben – mint mondta – 755 ezer körüli lesz a számuk. Kiemelte: a jövő évi költségvetési javaslatban több pénz áll az oktatás rendelkezésére a hazai és az uniós forrásokkal együtt. A magyar költségvetésben iskolák felújítására 5,5–7 milliárd forintot szoktak elkülöníteni évente – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy 2008-ban az iskolafelújításra fordítható összeg minden régióban meghaladja a 20 milliárd forintot.

Az oktatási miniszter a felsőoktatási reformról szólva azt hangsúlyozta, hogy 1991-ben még csak 108 ezren tanultak a felsőoktatásban, míg az idén már 416 ezren. Szerinte a mennyiségi változás szükséges volt, azonban napjainkra már a minőség, a színvonal került előtérbe. „Nem az az érdekes, hogy diploma feliratú oklevél van a kezedben, hanem a munkaadók azt mondják: van-e a diploma mögött tartalom, és azt mondják, hajlandó vagyok téged alkalmazni” – mondta egyebek mellett Hiller István.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.