Nehéz időszak előtt áll a húsipar

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke a keddi választmányi ülésen így fogalmazott: a magyar húsipar nehéz időszak előtt áll, az elkövetkező 4-6 hónapban a tenyésztők demonstrálni fognak a sertésárak emeléséért, fél év múltával pedig a tömeges vágások miatt a húsipar súlyos sertéshiánnyal fog küszködni.

MNO
2007. 10. 16. 14:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő tavasszal a sertések ára a csillagos egekbe megy majd, miközben a húsipar képtelen lesz a kereskedelmi láncoknál érvényesíteni a megugró költségeit – prognosztizálta a szövetség elnöke.

Éder Tamás szerint nemcsak a magyar, hanem Európa húsipara is rendkívül nehéz helyzetben van, döntően a takarmányár-robbanás miatt, hiszen 50-100 százalékos az áremelkedés az európai országokban. Másrészt az euró rendkívüli megerősödése a dollárhoz képest azt hozta, hogy a nagy sertéstartó államok – főleg Dánia és Hollandia – alig szállítanak már a távol-keleti piacokra sertést és hústermékeket – mondta az elnök. A Távol-Keletre exportált sertéstömeg itt marad Európában, emiatt drasztikus az áresés – mutatott rá, megjegyezve, hogy ennek következtében éleződik a konfliktus a tenyésztők és a feldolgozók között.

A rendezvényen Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke köszöntötte a 100 éves Húsipari Dolgozók Szakszervezetét (HDSZ), majd arról számolt be, hogy nagyon nehéz bértárgyalások elé néznek. Az MSZOSZ a jövő évre bruttó 8,5 százalékos kereset-növekedésre tesz ajánlatot, a kormány 4,5 százalékot jelez, a munkáltatók pedig még nem nyilatkoztak – közölte.

Az MSZOSZ elnöke kitért az egészségügy reformjára, amely kapcsán úgy vélekedett: a kormány parlamenti előterjesztése úgy csinál, mintha a szolidaritás fennmaradna, s tulajdonképpen nem lenne verseny, viszont arra nem kaptak választ, hogy ha nincs verseny, akkor minek kell akárhány darab biztosító pénztár.

Kapuvári József, a HDSZ elnöke az ünnepi választmányi ülésen azt hangsúlyozta, hogy a szakma – különösen az európai uniós csatlakozás óta – nem a fejlődő, hanem a felgyorsult ütemben leépülő ágazatok közé tartozik. Az elnök felidézte számos húsipari üzem bezárását.

-Munkahelyeket akarunk és esélyt azok megőrzésére – jelentette ki.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.