Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Németh: Fico udvariatlanul válaszolt Tom Lantosnak

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának Washingtonban tartózkodó elnöke "nagyon nagy fokú udvariatlanságnak " tartja a szlovák kormányfő elutasító válaszát Tom Lantos levelére.

MNO
2007. 10. 24. 6:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németh Zsolt – aki a parlamenti bizottság hivatalos látogatáson tartózkodó küldöttségét vezeti – kedden megköszönte Tom Lantosnak, hogy a Benes-dekrétumokkal kapcsolatban felszólította Szlovákiát az elhatárolódásra, illetve azt kérte, hogy Malina Hedvig ügyét a jogállamiság normái szerint vizsgálják ki.

Robert Fico szlovák miniszterelnök elutasító válaszáról Németh Zsoltnak volt módja tájékoztatni a képviselőt. Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerint Fico válasza "nagyon nagy fokú udvariatlanság Tom Lantossal szemben". Mint mondta, a szlovák kormányfő az amerikai képviselőház külügyi bizottsága elnökének állásfoglalásával kapcsolatban fogalmazta meg "ezt a cinikus véleményt".

A szlovák kormányfő kedden elutasítólag reagált Tom Lantos levelére, amelyben a kaliforniai képviselő arra szólította fel: határolódjon el a Benes-dekrétumokról, és biztosítsa a szlovákiai magyar kisebbség jogait. Fico közölte: amíg ő a miniszterelnök, addig a Benes-dekrétumok a szlovák jogrend részét fogják képezni.

Németh Zsolt az kifejtette: örömére szolgált, hogy Tom Lantos levelet küldött Robert Ficonak, hogy "megkezdődött egy párbeszéd, bár ennek a stílusa meggyőződésem szerint a szlovák kormányfőnek köszönhetően elfogadhatatlan jelleget kezd ölteni".

(mti)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.