időjárás 19°C Csaba 2022. július 6.
logo

Tőkés az egész magyarságot kívánja képviselni az EP-ben

MNO
2007.10.24. 13:08

Az egész magyarság pártokon kívüli és felüli képviselője szeretne lenni az Európai Parlamentben Tőkés László királyhágó-melléki református püspök, aki szerdán sajtóértekezleten indokolta Budapesten, hogy miért indul egyéni jelöltként Romániában az európai parlamenti választáson.

Tőkés László szerint az erdélyi magyaroknak olyan érdekképviseletre van szükségük, amely nincs alárendelve a román hatalmi érdekeknek. Mint mondta, megdőlt Markó Bélának, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökének az a tétele, hogy az erdélyi magyarok egyetlen képviselője az RMDSZ lenne.

Szerinte az RMDSZ megosztotta a magyarságot és sokan elfordultak tőle. A református püspök alapvető tétnek nevezte, hogy az erdélyi magyarságnak mint autonóm közösségnek teremtsék meg a képviseletét nemzetközi szinten. Másik célként a határok feletti nemzeti érdekérvényesítést nevezte. „Drámai, hogy Európában gyakorlatilag nem létezik magyar kérdés” – fogalmazott, majd hozzáfűzte: kár volna csak nemzetállami mivoltában megjelennie Magyarországnak, a Kárpát-medencei magyarságnak kellene megjelennie. Utalt rá, hogy emiatt az egységes, nemzeti érdekeken alapuló stratégia miatt támogatja őt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, valamint az Európai Néppárt elnöke.

Szilágyi Zsolt, Tőkés László kampányfőnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Orbán Viktor a hétvégén látogatást tesz Erdélyben. Egy nyilvánosságra került, belső RMDSZ-es dokumentumra hivatkozva közölte: fennáll a veszélye annak, hogy a Tőkés László elleni negatív kampány részeként a Fidesz elnökének látogatását az RMDSZ meg kívánja zavarni. Erről tájékoztatták Orbán Viktort is, aki nem mondta le útját. A kampányfőnök azt hangsúlyozta, hogy Romániában az európai parlamenti választásokra való felkészülés egy évvel ezelőtt kezdődött meg. Hozzátette: akkor azt javasolták, hogy egységes erdélyi magyar nemzeti lista jöjjön létre, de az RMDSZ részéről visszautasították javaslatukat.

Tőkés László erdélyi szervezetek felkérésére vállalta az egyéni jelölést, és bő hat hét alatt 140 ezer aláírást gyűjtöttek, amelyet időben leadtak. A román választási törvény szerint pártoknak 200 ezer, egyéni jelölteknek 100 ezer aláírást kell gyűjteniük. A román belpolitikai helyzet miatt a májusi választást november 25-re halasztották. Ugyanezen a napon népszavazást tartanak az egyéni választókerületi rendszer bevezetéséről is, amely Szilágyi Zsolt ismertetése szerint várhatóan növeli a részvételi létszámot. (Romániában jelenleg csak listás választás létezik a parlamenti választáson.) A kampányfőnök kitért arra is, hogy Tőkés László az egyetlen egyéni jelölt a romániai európai parlamenti választáson, más nem vállalkozott erre. Szilágyi Zsolt szerint így kétszeres esélye van Tőkés Lászlónak a bejutásra, mint bármely más pártlistának, mivel rá nem vonatkozik az 5 százalékos bejutási küszöb. Úgy fogalmazott: Tőkés megmentheti a brüsszeli erdélyi magyar képviseletet, ugyanis a leadott szavazatok harmincötödét kell összegyűjtenie. (Romániában most 35 európai parlamenti képviselőt választanak.) Tőkés László az MTI kérdésére válaszolva azt mondta: merő szemfényvesztés arról beszélni, hogy ő kockáztatná, hogy nem lesz erdélyi magyar képviselő az Európai Parlamentben. Azt hangsúlyozta, hogy az RMDSZ támogatottsága fél éve három százalék körül mozog, és amikor később meghívták a listájukra, már csak azért tették ezt, hogy ő mentse meg a párt „süllyedő hajóját”. Azt a véleményét hangoztatta: az RMDSZ nem bejutó az európai parlamenti választáson.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.