Tovább dagad az újfehértói földeladási botrány

A visszás földértékesítések miatt földeladási moratórium kihirdetését, illetve Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárának azonnali felmentését követeli a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) a miniszterelnöktől.

Magyar Nemzet
2007. 10. 23. 22:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi hetekben napfényre került – a szocialista érdekeltségekhez köthető – visszás állami termőföldeladások miatt a Magosz azonnali hatályú földeladási tilalom bevezetését követeli Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől. Mindezt addig tartanák fenn, míg a termőföldtörvényről folyamatban lévő ötpárti egyeztetések zajlanak, melyeken a főbb érdekszervezetek is részt vesznek. Obreczán Ferenc, a Magosz főtitkára Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkárának azonnali lemondását vagy lemondatását is követelte lapunknak elküldött közleményében. Indoklása szerint az államtitkár pénteki nyilatkozatában elismerte, hogy ő lépett közbe egy újfehértói állami termőföldeladással kapcsolatban.

Mint arról már márciusban beszámoltunk, a meghirdetett területre egy helyben lakó gazda adta a legjobb ajánlatot, de hiába. Szolnoki Ferenc a 200 hektárnyi földért, amelynek hektárját 295 ezer forintért hirdette meg tavaly év végén az állami földeket kezelő Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA), hektáronként 620 ezer forintot, vagyis mintegy 124 millió forintot ajánlott.

Folytatás a szerdai Magyar Nemzet 13. oldalán

Dénes Zoltán

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.