Mindössze 32 ellenőrzés a Józsefvárosi piacon

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), valamint a Vám- és Pénzügyőrség, a kormány által bejelentett „Csillagszóró hadművelet” keretén belül csütörtökön összehangolt ellenőrzést végzett a Józsefvárosi piacon, Budapesten, amelynek során az ellenőrök számos szabálytalanságot tártak fel - tájékoztatott az adóhatóság sajtóosztálya.

MNO
2007. 11. 30. 14:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az akció célja a karácsonyi időszakban megnövekedett forgalmat lebonyolító kereskedők fokozott ellenőrzése, a visszaélések visszaszorítása volt. A vizsgálat során az APEH munkatársai 32 ellenőrzést végeztek. 16 esetben a nyugtaadási kötelezettség teljesítését, 16 esetben az áruk eredetét vizsgálták. Bizonylatadási kötelezettségének 10 adózó nem tett eleget, további 2 vállalkozó nem megfelelő nyugtát bocsátott ki az értékesítést követően. Hat adózónál egyáltalán nem volt nyugtaadásra alkalmas bizonylat, azaz nyugtatömb a közlemény szerint.

Az áruk beszerzési bizonylatait 14 adózó nem tudta a jogszabályoknak megfelelően, a helyszínen az adóhatóság rendelkezésére bocsátani, ezért esetükben az ellenőrzések tovább folytatódnak. Három esetben fordult elő, hogy az ellenőrzés megkezdése után az eladók megpróbálták elhagyni a helyszínt, amit a Vám- és Pénzügyőrség munkatársai akadályoztak meg.

Általános tapasztalat volt, hogy nem sokkal az akció megkezdése után több pavilon bezárt, az adózók szüneteltették az árusítást. A piacon az ellenőrzött árusok között egy értékesítést végző külföldi állampolgár sem tartózkodási, sem munkavállalói engedéllyel nem rendelkezett. Az eddigi adatok alapján valószínűsíthető, hogy ő bejelentés nélkül végzett gazdasági tevékenységet.

A nyugtaadási kötelezettségüket megszegő adózók terhére mintegy 1,2 millió forint mulasztási bírságot kiszabtak ki az ellenőrök. Ám az árueredet vizsgálatok lezárása után további szankciók várhatók – húzza alá a közlemény.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.