„Azért” – Évi 45 milliós prémium a BKV-vezérének?

Nem derült ki egészen pontosan, hogy milyen oknál fogva duplázták meg Antal Attila fizetését, megfejelve azt egy akár 45 millió forintos éves prémiummal. Vitézy Dávid a Magyar Nemzet Online-nak elmondta: aránytalan ez a javadalmazás egy válságban lévő társaság vezetőjének, és különösen irritáló a járatritkítások, jegyáremelések időszakában.

MNO
2008. 01. 16. 14:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes "erőszakos, egyszemélyes, kézi vezérléses stratégiáját" gyanítja a fővárosi Fidesz-frakció a közszolgáltató cégek vezérigazgatóinak "arcpirító mértékű" béremelése és ennek megvalósítási módszere mögött – jelentette ki György István, a párt budapesti alelnöke. György István elmondta, hogy a következő választásra Hagyó Miklós politikai jövőjét építő stratégia mentén, a klientúraépítés jegyében zajlanak a városüzemeltetési ügyek. A folyamat első elemeként említette a közszolgáltató cégek vezetőinek múlt évi, pályázat nélküli kinevezését. Ezt követően "nem a demokrácia dicsőségére" a gazdasági bizottsághoz telepítették a cégekkel kapcsolatos fontos döntéseket. Most pedig teljesen elfogadhatatlan módon, helyszíni javaslatra, több mint 50 százalékkal emelik a cégvezetők bérét – tette hozzá. György István szerint "régi pártállami időket" idézi Hagyó Miklós ténykedése, amikor "úthenger módjára" viszi végig elképzeléseit. Az ellenzéki politikus leszögezte, az ország, a főváros jelenlegi helyzetében aligha indokolhatók az ilyen típusú döntések. (mti)


Aránytalan éves szinten mintegy 45 millió forintot kifizetni egy olyan válsághelyzetben, mint amiben a BKV jelenleg van – így reagált Vitézy Dávid, a BKV felügyelőbizottságának civil tagja arra a hírre, hogy a közlekedési társaság vezérének egy bizottsági döntés érelmében megduplázzák fizetését, illetve igen súlyos prémiumra is számíthat a jövőben.

Vitézy szerint ez a budapesti utasok arcul csapása, semmibevétele. Mint az MNO-nak elmondta, ez a döntés a főváros nagyfokú érzéketlenségét mutatja akkor, amikor a drasztikus jegy- és bérletár-emelkedés, illetve járatritkítások korát éljük.

Mint a felügyelőbizottsági tag elmondta, semmi nem indokolja a juttatások ilyen mértékű emelését, miközben – mint fogalmazott – megbukott Antal Attila programja, amely szerint járatritkítás nélkül teszi nullszaldóssá a társaságot.

Mint ismert, a korábbi gyakorlattól eltérő szemléletű, hatékony gazdálkodási eredményességet és vállalatirányítást biztosító piacképes vállalati menedzsment kialakításával indokolta a Fővárosi Közgyűlés Gazdasági Bizottsága, hogy zárt ülésén miért is szabta át a 17 budapesti gazdasági társaság első emberének javadalmazási rendszerét. Az Index úgy tudja, a grémium erről csak kormánypárti tagok szavazatival döntött. A fővárosi ellenzék szerint ez a lépés mintegy 80 százalékkal dobja meg a cégek első embereinek járandóságát.

A testület döntése értelében a BKV első embere például másfél millió forintos fizetéssel ülhet székében a korábbi 667 ezer forintos bére helyett, mindemellett a prémiumának összege az éves alapbérének 150 százaléka lesz a jövőben. Kormánypárti politikusok hivatalos verziója mindössze annyi: a cég előző vezérigazgatója menedzserszerződése alapján akár évi 20 millió forint körüli ösztönző prémiumot is megkaphatott a 8 millió forint körüli fizetése mellé. Ám az új szabályozás ennél jóval többet, akár 45 milliós juttatást is lehetővé tesz.

A bizottság egyik ellenzéki tagja egyébként megkérdezte, miért kell módosítani Antal bérét, mire a bizottság kormánypárti elnöke azt vágta oda: azért.

(Index/MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.