Megvádolta a bíróságot a rendőrség

Nagy nyilvánosság előtt elkövetett hamis vád bűntettének minősíthető a Fővárosi Bíróság két bírájának azon állítása, amely szerint a tanúként kihallgatott rendőrök hamis tanúvallomás árán is megvédték négy társukat az ellenük felhozott ügyészi váddal szemben. Ezt a nézetet tükrözi az Országos Rendőr-főkapitányság tegnapi közleménye. A bíróság a felmentő ítélet jogerőre emelkedéséig nem tesz feljelentést a hamisan tanúskodó rendőrök ellen, de nem is vonja vissza a bírák állításait.

Magyar Nemzet
2008. 01. 16. 23:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt rendőr ügyében a Fővárosi Bíróság (FB) két büntetőtanácsa ítélkezett hétfőn a Markó utcában. Az ügyészség azért emelt vádat a Rebisz és a kőbányai kapitányság munkatársai ellen, mert 2006. szeptember 20-án brutálisan bántalmaztak ártatlan embereket. Az öt közül csak egy rendőrt ítéltek el, mégpedig háromévi próbaidőre felfüggesztett egyévi szabadságvesztésre. Négy rendőrt bizonyítottság hiányában felmentettek. Mindkét büntetőtanács elnöke azt közölte az ítélet indoklásakor, hogy a tanúként meghallgatott rendőrök szolidaritásból, társaik védelmében valótlan tartalmú nyilatkozatokat tettek, hamisan tanúskodtak.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivői irodája tegnap közleményben reagált a bírák kijelentéseire. A büntető törvénykönyvet és a büntetőeljárási törvényt idézve az ORFK azt hangoztatta, hogy a bíróság és az ügyészség köteles feljelentést tenni a hamisan tanúskodó személyek ellen. A közlemény rögzítette: mivel nincs tudomásuk arról, hogy a hamis tanúnak minősített rendőröket feljelentették volna, az ORFK elvárja, hogy a bírák vonják vissza nyilatkozatukat. Erről a közleményben a következő szöveg olvasható: „Az ügyben hamis tanúzás miatt – eddigi információink szerint – büntetőeljárás nem indult, de nyilvánvaló, hogy mindkét bíró – nagy nyilvánosság előtt tett – fenti kijelentése súlyos vád, amelynek tisztázását és bizonyítását, ellenkező esetben visszavonását várja a rendőrség.” Tehát: nagy nyilvánosság előtt elkövetett hamis vád bűntettének gyanújával illették a büntetőbírákat.

Kulcsár Anna

További részletek a csütörtöki Magyar Nemzetben

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.