időjárás 6°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

A két nagy párt küldte a legtöbb szavazatszámlálót

MNO
2008.02.29. 20:26

A március 9-i népszavazást kezdeményező Fidesz és KDNP, valamint az MSZP delegálta péntekig a legtöbb tagot a szavazatszámláló bizottságokba, az SZDSZ és az MDF részéről kisebb az érdeklődés.

A megbízottakat pénteken délután négy óráig jelenthették be a testületekbe a parlamenti pártok, valamint a népszavazási kezdeményezést benyújtók a helyi jegyzőknél.

Az ország csaknem 11 ezer szavazókörébe összesen 44 ezer delegáltat küldhetnének a pártok, ám az Országos Választási Iroda (OVI) hét eleji adatai szerint csak alig több mint 1300 megbízottat jelentettek be. Az összesítésre a jövő hétig várni kell.

Az OVI korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a népszavazás törvényes lebonyolításának egyik garanciája, hogy a szavazatszámláló bizottságok munkájában a pártok képviselői és a kezdeményezők részt vegyenek.

A törvény szerint a két népszavazási kezdeményező, a Fidesz és a KDNP egy közös delegáltat, a parlamentben képviselőcsoporttal rendelkező többi párt pedig egy-egy képviselőt delegálhat a szavazatszámláló bizottságokba. Ez azt jelenti, hogy az öt parlamenti párt összesen négy tagot delegálhat az ország összesen 11 ezer szavazókörében működő bizottságokba.

(mti)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.