időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Horvátországban bezúzzák a Mein Kampfot

MNO
2008.02.26. 08:30

Egy zágrábi bíróság elrendelte kedden a Mein Kampf egy horvát kiadó által megjelentetett példányainak bezúzását, s megtiltotta a kiadónak a könyv nyomtatását és terjesztését – olvasható a Jutarnji List című horvát lap internetes oldalán.

A Croatiaknjiga kiadóvállalatot a bajor szabad állam perelte be Adolf Hitler könyvének megjelentetése miatt. Az ítélet még csak első fokon született, így nem jogerős. Az ügyben Bajorországot képviselő Eugen Zadravec ügyvéd azt hangoztatta, hogy 2015 végéig a tartományt illeti Hitler először 1925-ben megjelent irományának szerzői joga.

A Croatiaknjiga a horvát szabályozás alapján arra hivatkozott, hogy a szerzői jogok 50 évvel a szerző halála után elévülnek, vagyis a Mein Kampf esetében már 1995-ben elenyésztek. Mladen Letic, a kiadó igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a Croatiaknjiga a szerzői jogokat egy másik horvát kiadótól, a Croatiaprojekttől kapta meg, amely Hitler könyvét még a 90-es években kiadta.

A Croatiaknjiga szerint 2002-től három kiadásban összesen mintegy 2300 példányban jelent meg Horvátországban a Mein Kampf, ebből 200 darab német nyelven, a többi horvát fordításban. Az igazgató üzleti titokra hivatkozva nem volt hajlandó elárulni, mennyi fogyott el a megjelent példányokból.

(mti)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.