időjárás 3°C Virgil 2022. november 27.
logo

Nabucco–Déli Áramlat – Kákosy: Nem egymással versengő kezdeményezés

MNO
2008.02.28. 16:40

A Nabucco gázvezeték-beruházás európai uniós koordinátora szerint nem egymással versengő kezdeményezés a Déli Áramlat és a Nabucco, és nem kifogásolták a Déli Áramlattal kapcsolatos magyar döntéseket az EU-tagországok szakminiszterei sem, jelentette ki csütörtökön Brüsszelben Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszter.

Kákosy Csaba elmondta: a tagállamok energiaügyi miniszteri ülése alatt külön találkozott Joziaas Van Aartsen koordinátorral, aki ugyanazon a véleményen van, mint Andris Piebalgs európai bizottsági felelős: két egymás mellett meglévő kezdeményezésről van szó, és az EU mindkettő megvalósulását támogatja.

Az uniós illetékes egyúttal elismeréssel szólt a Nabucco megépülése érdekében tett magyar diplomáciai erőfeszítésekről – tette hozzá Kákosy Csaba.

A Déli Áramlat gázvezetékről szóló orosz-magyar megállapodás és projekt nem hátráltathatja a Nabucco gázvezeték sikeres megvalósítását, hangsúlyozta Kákosy Csaba a Jozias van Aartsennel, a Nabucco uniós koordinátorával folytatott megbeszélésén.

Magyarország továbbra is erősen elkötelezett a Nabucco iránt és határozott lépésekkel segíti a projekthez fűződő nemzetközi együttműködést – hangsúlyozta a miniszter.

Tájékoztatta tárgyalópartnerét arról, hogy a magyar kormány nevében eljáró szakminisztérium korábbi vállalásával összhangban már átadta a Nabucco-projekt támogatására kötendő kormányközi egyezmény tervezetét a részes országok nagyköveteinek. Magyarország a rendelkezésére álló minden eszközzel igyekszik hozzájárulni a megállapodás mihamarabbi megkötéséhez, mivel az nagymértékben felgyorsítja a projekt megvalósulását.

A tárcavezető megerősítette, hogy amennyiben a tárgyalások folytatása szükségessé válik, úgy Budapest helyszínként továbbra is a felek rendelkezésére áll. Kákosy Csaba arra kérte Jozias van Aartsent, hogy személyes részvételével támogassa az egyezmény mielőbbi aláírását.

A Nabucco uniós koordinátora elismerte mindazt a diplomáciai tevékenységet, amelyet a magyar kormány a Nabucco megvalósításáért tesz. Meggyőződése, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett a Nabucco-projekt iránt, és a Déli Áramlat kapcsán kötendő kormányközi megállapodás nem hátráltatja a magyar részvételt az Európai Unió kiemelt energiaprojektjében.

(mti)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.