időjárás -1°C Mária 2022. december 8.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

Rippl-Rónai-kiállítás Szegeden

Urbán Péter
2008.02.26. 14:32

A február közepén nyílt Vasarely-kiállítás, illetve a múlt hét vége óta látható Szendrey Júlia-tárlat után újabb közönségcsalogató esemény várja péntektől a szegedi Móra Ferenc Múzeumba látogatókat: Rippl-Rónai Józsefnek 43 műve látható április végéig az intézmény dísztermében.

Péntektől a magyar festészet meghatározó alakjának, Rippl-Rónai Józsefnek 43 műve látható április végéig a Móra-múzeum dísztermében. Az értékes kollekció főként a kaposvári múzeum gyűjteményére támaszkodik, de a Csongrád megyei közgyűjtemény 8 festménye is megtekinthető lesz.

A nagyközönség most láthatja először a művész Nyilasy Sándor ismert szegedi festőművészről készült portréját, amelyről a szakemberek nemrég bizonyították be, hogy valóban Rippl-Rónai József alkotása.

A posztimpresszionista és szecessziós festészet kiemelkedő magyar alkotójának mind a négy művészeti korszakából láthatunk képeket.

Több úgynevezett – legendássá vált – kukoricás stílusban készült művel is találkozhatnak az érdeklődők. Rippl-Rónai számos alkotását a kaposvári Róma-villában festette – e képekből is válogatott a tárlat kurátora, Horváth János művészettörténész.

Szintén a bemutatandó gyűjtemény része a festőnek az ismert szobrász, Aristide Maillol hatására a Pireneusokban készített néhány műve. A szegedi tárlatot követően a kollekció Franciaországba utazik.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.