Botrány ide vagy oda, nem számít – összezárta sorait az SZDSZ

Kiállt a pártvezetés mellett az SZDSZ országos tanácsa. Az elnökválasztási botrány óta először összehívott testület ülése után Kóka János azt mondta, hogy az ügyben indított vizsgálat március 12-i zárása után döntenek a további lépésekről.

MNO
2008. 03. 01. 14:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belső vizsgálatot február 12-én rendeltek el. Ezt Kóka János egyik vidéki támogatójára, az SZDSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnökére, Jüttner Csabára bízták. A pártelnök azt mondta, nem foglalkoznak Mali Zoltán ügyével sem, aki SZDSZ-es polgármesterként nyíltan kampányol az igenek mellett. Drávapiski első embere a tavalyi tisztújításon tapasztalt visszaélések miatt feljelentést tett közokirat-hamisítás gyanújával. Kóka és Gulyás József, az OT elnöke beszámolt arról is, hogy a testület felhatalmazta a párt vezetését, hogy történjen meg, s mielőbb záruljon le a tavalyi, esetleges pártelnök-választási visszaélések ügyének kivizsgálása. Ettől függhet, hogy szükség lesz-e tisztújító közgyűlésre. A politikus nem tudott még dátumot mondani, hogy mikorra várható a vizsgálat befejezése, de szerinte ez rövid időn belül megtörténik.

Az SZDSZ kampánya kapcsán a pártelnök elmondta, hogy eddig mintegy 120 településen ismertették a választókkal álláspontjukat. Hozzáfűzte: volt, ahol magukra maradtak, de az a tapasztalatuk, hogy orvosok, diákok százai és civilek ezrei csatlakoznak hozzájuk a három nem szavazat mellett kampányolva. Kitért arra is, hogy felmérések szerint csökken az igen, és nő a nem szavazataránya a lakosság körében, ettől ijedt meg a Fidesz. A tandíjról szólva hangsúlyozta, az SZDSZ nem akarja veszélybe sodorni a felsőoktatási hallgatók diplomájának versenyképességét, a liberálisok azt szeretnék, ha nem pár tízezer forintról lenne szó, hanem arról, hogy miként érhető el a jövőben a jobb, versenyképes felsőoktatás.

Kóka liberális adórendszerről beszélt

A március 9-i népszavazás után világos, koherens és liberális adórendszerről tesz le a parlament asztalára javaslatot az SZDSZ – közölte Kóka János OT budapesti ülése után. A liberálisok elsősorban a munkaerőt terhelő közterheket akarják mérsékelni a személyi jövedelemadó és a munkáltatók által befizetett járulékok csökkentésével – tette hozzá Kóka. Az adóreform szükségességéről szólva Kóka János kitért arra, hogy Magyarország gazdasági növekedése a leglassúbb Európában, az államháztartási hiány viszont első a régióban, illetve a foglalkoztatottsági ráta is a legalacsonyabbak közé tartozik a kontinensen. Mint mondta, úgy látják, hogy 2009-ben 500-600 milliárd forinttal lehetne az adót csökkenteni, de ezt az összeget látnak nem feltétlenül szánnák teljes egészében adócsökkentésre, hanem az államadósság mérséklésére. Megismételte pártja régi javaslatát a vagyonadó rendezéséről, vagyis az általános értékalapú ingatlanadó bevezetését.

(hírTV/mti)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.