Személycserék távozás előtt

Menesztése bejelentése után írt ki pályázatot Horváth Ágnes egészségügyi miniszter állami kórházak, valamint az Országos Tiszti Főorvosi Hivatal vezető posztjaira, és meghirdette a tárca könyvelői, illetve költségvetési osztályvezetői állását is. A pályázatok beadási határideje meglepően rövid, így a miniszter még távozása előtt dönthet a kinevezésekről.

Magyar Nemzet
2008. 04. 10. 6:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több állami fenntartású fekvőbeteg-ellátó intézmény vezető posztjára írt ki pályázatot az egészségügyi miniszter. Az Országos Onkológiai Intézetbe, valamint az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetbe gazdasági igazgatót, az Országos Sportegészségügyi Intézetbe pedig gazdasági főigazgató-helyettest neveznének ki. Emellett meghirdették az Országos Tiszti Főorvosi Hivatal (OTH) igazgatói és gazdasági főigazgatói posztját, valamint az Egészségügyi Minisztérium könyvelői és költségvetési főosztály-vezetői állását. A pályázati kiírásokat azután jelentették meg, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök március 29-én, az MSZP országos pártértekezletén bejelentette: április 30-i hatállyal meneszti Horváth Ágnes SZDSZ-es szakminisztert.

A fontos pozíciók betöltésére vonatkozó pályázatokat meglepően rövid beadási és elbírálási határidővel hirdették meg, így Horváth Ágnes még távozása előtt dönthet a kinevezésekről. Az OTH igazgatói és gazdasági főigazgató-helyettesi státusának betöltésére április 2-án jelent meg a kiírás a tárca internetes oldalán, a pályázat benyújtására, illetve a döntésre 10-10 nap van. Április 4-én jelent meg a tárca költségvetési osztályvezetői és könyvelői munkakörének betöltéséről szóló pályázat.

A beadásra és az elbírálásra az utóbbi esetben 10-10 napot biztosítottak. A három állami fenntartású kórház vezető posztjaira vonatkozó pályázatot február 7-én tették közzé, ezeknél április 22. a beadás határideje, dönteni pedig az ezt követő 15 napon belül kell a tárcavezetőnek. Megkérdeztük az Egészségügyi Minisztériumot a pályázati kiírásokról. A sajtóosztály válaszában az áll: a tárca folyamatosan ír ki álláspályázatokat.

Szerettük volna megtudni azt is, hogy gyakori-e ilyen rövid határidővel meghirdetni vezető posztokat, amire azt a választ kaptuk, hogy tájékozódjunk a minisztérium internetes oldalán. Megtettük. Egy szintén április 7-én közzétett kiírásnál, amely a Mátrai Gyógyintézet főigazgatói posztjának betöltésére vonatkozott, például azt találtuk, hogy a benyújtásra 30 napot, az elbírálásra további egy hónapot biztosítottak. Azért is meglepő ez a rövid határidő, mert Varju László, a szocialisták frakcióigazgatója azt nyilatkozta: a szabad demokrata minisztériumokban már nem születnek hosszú távra szóló döntések.

Zivkovics Natália

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.