időjárás 19°C Árpád 2023. március 31.
logo

Tovább erösődött a kőolaj ára

MNO
2008.05.27. 06:07

Kedden reggel tovább erősödött a kőolaj ára - a hétfői drágulást követően - részben az ellátás biztonságával kapcsolatos aggodalmakra.

Az áremelkedésben szerepet játszott, hogy az OPEC tag Nigériában újabb olajvezetékek ellen hajtottak végre támadásokat, továbbá a dollár gyengülése, valamint az OPEC elnökének az a kijelentése, hogy a szervezet szeptemberi soros ülése előtt nem kíván összeülni és esetleges termelésnövelésről dönteni.

Röviddel 7:30 óra után a nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate a legközelebbi, júliusi határidőre hordónként (159 liter) 133,26 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) CME Globexen folytatódó elektronikus jegyzésében, 1,07 dollárral drágább a pénteki New York-i zárónál. Hétfőn zárva volt a NYMEX.

Ugyanekkor az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta a legközelebbi, júliusi határidőre 133,10 dollár volt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében, ami 73 cent áremelkedés a hétfői záróhoz képest.

(mti)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.