időjárás 13°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Rendelet a biztosításközvetítők képzéséről

MNO
2008.06.14. 09:14

A függő és független biztosításközvetítők hatósági képzéséről tett közzé rendeletet a pénzügyminiszter a legújabb Magyar Közlönyben.

A biztosítási törvény szerint függő biztosításközvetítő az, aki csak egy biztosító termékeit, illetve több biztosító egymással nem versengő termékeit értékesíti. A független biztosításközvetítő viszont több biztosító termékeit is teríti a piacon. Mindkét tevékenységet csak képzés és azt követő hatósági vizsga után lehet gyakorolni. A képzésre és vizsgáztatásra jogosult szervezetekről a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) jegyzéket vezet, és ellenőrzi a képzést, valamint a vizsgáztatást is. A rendelet meghatározza azt is, hogy a képzést végző szervnél ki lehet oktató, illetve vizsgáztató. A felsőfokú végzettségű oktatóknak 3 éves, míg a középfokú végzettségűeknek 10 éves biztosításszakmai gyakorlattal kell rendelkezniük.

A rendelet mellékletei határozzák meg a függő, illetve a független biztosításközvetítő hatósági vizsga követelményeit, amely egyúttal az oktatás tematikája is. Aki függő biztosításközvetítő képesítést szerzett, két éven belül – különbözeti vizsgával – független közvetítővé válhat. A vizsga számítógépes programmal vagy tesztlapok kitöltésével történik. A vizsgázónak a lehetséges pontszám 75 százalékát kell elérnie a sikerhez.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.