időjárás 6°C Vilma 2022. december 5.
logo

A fecskéket megterhelné a repülés?

MNO
2008.09.24. 10:12

Szakmailag nem tartja helyesnek a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium azt az elgondolást, hogy az elmúlt napok hűvös időjárása miatt legyengült füsti és molnárfecskéket repülőgéppel külföldre szállítsák. A több órás repülőút, a stressz, illetve a nehézkes etetési körülmények súlyos megterhelést jelentenének a már amúgy is rossz állapotban lévő madaraknak – olvasható a tárca szerdán kiadott közleményében. <br /><br /><strong><a href="/portal/586718?searchtext=bealkonyul">• Lassan a madaraknak is bealkonyul?</a></strong>

A legjobb megoldás az lehet, ha a beteg madarak menhelyre kerülnek, ellátásban részesülnek, majd miután szervezetük újra megerősödött, visszatérnek a természetbe – vélik. Amint arról az elmúlt napokban hallani lehetett, a szeptember eleji hűvös időjárás miatt a Magyarországon élő füsti és molnárfecskék nem találtak élelmet, szervezetük legyengült, ezért nem tudtak délebbre vonulni. A fecske nagyjából 10-20 gramm testtömegű, igen gyors anyagcseréjű madár, éppen ezért van kitéve az időjárási szélsőségeknek. A gyors anyagcsere következménye, hogy a legyengült madarakat az ápolás során sűrűn, és természetesen egyedenként kell etetni, és erről folyamatosan gondoskodni kell.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakmailag nem támogatja azt az elgondolást, hogy a beteg fecskéket repülőgéppel külföldre szállítsák. A több órás repülőút, az azzal járó, szintén több órás beszállítás majd érkeztetés súlyos megterhelést jelentene a már amúgy is rossz állapotban lévő madaraknak. A stressz illetve a menhelyhez képest rosszabb etetési körülmények miatt nagy lehet az elhullás veszélye. Ha azonban a madarak egy ideig a menhelyen maradnak, megerősödnek, majd a jó idő beálltával újra kirepülnek, sokkal nagyobb az esélye annak, hogy átvészelik a hideg napokat. A beinduló rovarmozgás ugyanis lehetővé teszi, hogy a repülő rovarokkal, levéltetvekkel, kisebb lepkékkel táplálkozó madarak gyorsan, akár egy-két nap alatt feljavítsák állapotukat annyira, hogy tovább tudjanak vonulni.

Magyarországon több millió füsti és molnárfecske él, egy ezer kilométeres nagyságrendű mesterséges áthelyezés a vonuló madarat megzavarhatja: nem biztos, hogy a részben genetikai alapon meghatározott vonulási útvonalat követve is oda menne a madár, ahová szállították. Ez olyan következménnyel is járhat, hogy az új helyről a madár olyan irányban indul tovább, amerre a genetikai program erre az időszakra Magyarországról vezérelné és esetleg éppen egy sivatagba jutna ezzel, amelyen lehet, hogy természetes körülmények között is átkelt volna, de nem akkor és nem olyan irányban, útvonalon.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.