időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Komárom-Esztergom megye földvásárlással segíti a gazdákat

MNO
2008.09.25. 18:33

Másfél milliárd forintért vásárolna termőföldet Bábolnán és környékén Komárom-Esztergom megye önkormányzata a helyi gazdák védelmében. Az intézkedésre a közgyűlés jobboldali és független tagjai hatalmazták fel csütörtökön az elnököt, az MSZP-s képviselők nem szavaztak.

„Ma a megyében nincs olyan anyagi lehetőségekkel rendelkező erő, amely meg tudná akadályozni az utolsó közösségi tulajdonban maradt birtok megtartását. Ha a privatizáció az illetékesek elképzelése szerint zajlana, akkor a helyi gazdálkodókat elzárnák a lehetőségtől, hogy ezeket a földeket valaha is művelhessék” – indokolta a döntést Völner Pál, a megyei közgyűlés elnöke. A földvásárlásra szánt összeget a megye által korábban fejlesztési célra kibocsátott ötmilliárd forint értékű kötvényből befolyt pénz egy része fedezné.

Az elnök szerint megszavazott másfél milliárd forintból szinte az összes, mintegy ötezer hektárnyi földet meg lehetne vásárolni, amelyet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő eladásra, illetve haszonbérletre meghirdetett.

Völner Pál elmondta, a táblák kijelölése úgy történt, hogy a nagybefektetők számára legyen érdemes vásárolni: az eladásra kínált csomagokban például 117 millió forintért vannak aszfaltozott útként megjelölt területek. Szerinte egy ilyen tételt helyi, közepesen tőkeerős gazda nem tudna finanszírozni.

A tervek szerint a megvásárolt vagy haszonbérelt földek megművelését helybéli gazdálkodókra bíznák, így megmaradnának a mezőgazdasági munkahelyek. A föld esetleges későbbi értékesítéséből származó bevételből pedig részben finanszírozni tudnák a kibocsátott ötmilliárd forintos kötvénycsomag kamat- és tőketörlesztését.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.