időjárás 16°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

A kukorica egynegyedét már betakarították Zalában

MNO
2008.10.15. 05:53

Átlagosan fél tonnával több kukorica termett hektáronként Zala megyében, mint a falugazdászok és a termelők által előzetesen becsült érték: a termésátlag az idén elérte a 7,5 tonnát - közölte Fentős János, a Zala Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) igazgatóhelyettese.

A 40 ezer hektáron elvetett kukorica egynegyedén, mintegy 9 hektárnyi területen végeztek eddig a betakarítással. A szárítók csak meghatározott mennyiséget tudnak fogadni, ezért szárítási gondok lehetnek. Az idén kevesebb kárt okozott a kukoricabogár, mint az elmúlt években, vetésforgóval, talajfertőtlenítéssel és az imágó permetezésével védekeztek a kártevő ellen.

A kukorica felvásárlási ára tovább csökkent, jelenleg 20-21 ezer forintért lehet tonnánként értékesíteni. A gazdák egyelőre kivárnak az eladással, így a napraforgó elszállításáig átmeneti tárolási gondok is lehetnek.

Zalában több mint ezer hektáron termeltek napraforgót, a termésátlag 2,6 tonna volt hektáronként. A magot jelenleg tonnánként 50-60 ezer forintért tudják a szabadpiacon értékesíteni.

Fentős János a folyamatban lévő munkákról elmondta, hogy megkezdődött az őszi búza vetése, a tervezett 29 819 ezer hektárnyi területből 9782 ezer hektáron már végeztek. A héten befejeződik 4200 hektáron az őszi árpa vetése, már csak 250 hektár van hátra. A tritikáléból a tervezett 4700 hektárnyi területből 2800 hektáron végeztek, a repcét pedig 14 ezer hektáron vetették el.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.