Egyre kevesebb dél-balatoni étterem üzemel

Az elmúlt öt évben több okból is felgyorsult az a tendencia, aminek eredményeként mára a dél-balatoni vendéglátó-ipari egységek mintegy ötöde időszakosan vagy teljesen bezárt - mondta Kertész Rezső, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) somogyi szervezetének társelnöke az MTI-nek csütörtökön.

MNO
2008. 10. 30. 20:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Somogy megye 3 ezer vendéglátóhelyének több mint a fele működik a Balaton déli partján, mégis egyre nehezebben találni nyitva tartó melegkonyhás éttermeket az őszi-téli hónapokban. Kertész Rezső szerint a növekvő energiaárak, adóterhek mellett komoly nehézséget jelentett a szakmának, hogy a HCCP minősítő rendszer megkövetelésével drága fejlesztésekbe hajszolták őket. A zaklató jellegű hatósági ellenőrzések – amiben az utóbbi nyári szezon némi enyhülést hozott az érintettek szerint – is.

A balatoni vendégforgalom-növekedés a frekventált helyen lévő, wellnesz-turizmust is kiszolgáló egységeknek kedvezett, sok balatoni étterem semmit nem profitált belőle. Kertész Rezső szerint az eddig talpon maradt egységekből is sok csak vegetál, illetve bezárt, de a működési engedélyét nem adja vissza, a folytatásban vagy az ingatlan jobb értékesíthetőségében reménykedve.

A tapasztalatok azt mutatják, manapság csak az tud talpon maradni és prosperálni, aki fejleszt és állja a színvonalas szolgáltatás költségeit, megfizetve a jó szakembereket is. Belőlük egyre nagyobb a hiány a Balatonnál, mert a térség szakácsai, felszolgálói már régen Ausztriában vagy Olaszországban dolgoznak az itteninél magasabb fizetésekért – jegyezte meg Kertész Rezső.

Veres Istvánné, az elmúlt évtizedben egész évben nyitva tartó balatonföldvári Platán Étterem üzemeltetője az idén úgy döntött, hogy szeptemberben bezár, és legfeljebb a nyár elején nyit ki újra. Döntését a romló gazdasági helyzettel, a csökkenő fizetőképes kereslettel, valamint az M7-es elszívó ereje miatt is visszaeső vendégforgalommal indokolta.

Makkos Péter most mérlegeli, hogy Fonyód egyetlen nyitva tartó éttermét hét évnyi folyamatos üzemelés után szintén bezárja a téli hónapokra. Szerinte mindenkinek a saját problémáját kell megoldania, ami már csak a területi adottságok miatt is sokszor eltérő a többiekétől, és aminek okai lehetnek az átalakult üdülési szokások, sőt a Balatonhoz települt multik is. Kifejtette, a költségcsökkentésben ő már elment a lehetséges határig, ezért a téli hónapokban várható további forgalomcsökkenéskor az átmeneti bezárás marad a legésszerűbb lépés számára.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.