időjárás 12°C Helga 2022. október 3.
logo

Előzetesben a szomszédját megölő balástyai nő

MNO
2008.10.30. 08:15

Csak jövő januárban születik ítélet annak a balástyai nőnek az ügyében, aki a vád szerint tavasszal egy gereblyével és egy faággal úgy megverte szomszédját, hogy az a helyszínen meghalt – erről csütörtökön döntött a Csongrád Megyei Bíróság.

Az 54 éves asszonyt halált okozó testi sértéssel vádolja az ügyészség. A vádirat szerint a nő március 16-án a cseresznyefát metszette az utcán. Arra járt az erősen ittas, 49 éves helybéli férfi, s egy szóváltást követően kilökte a nő alól a létrát. Az asszony leesett a létráról, feltápászkodott, majd egy gereblyével olyan erővel vágta hátba a férfit, hogy eltört az eszköz nyele. A nő ezt követően felkapott egy levágott faágat, és „Mi van, nem volt még elég?” felkiáltással fejbe ütötte a sértettet. A férfi elesett és beütötte a fejét. A helyszínre érkező mentők egy órán át próbálták újraéleszteni, de nem jártak sikerrel.

A szakértők szerint a férfi halálát a fejet ért tompa ülés és az erős ittasság miatt kialakult alkoholmérgezés együttesen okozta. Az asszony a korábbi tárgyaláson részletesen elmondta a bíróságnak a történteket, de nem vallotta magát bűnösnek. Arra hivatkozott, hogy félelemből ütötte meg a férfit. A szakértői vélemény szerint a vádlott fiatal kora óta paranoid személyiségtorzulásban szenved, emiatt a kisebb sérelmekre, konfliktusokra is eltúlzottan reagál. Korábban paranoia és üldözéses téveszmék miatt kezelték is.

Az őt megvizsgáló szakértők szerint hosszabb távon indokolt a pszichiátriai gondozása; a bűncselekmény elkövetésekor felismerő- és belátóképessége közepes mértékben volt korlátozott. A vádlott személyi költségmentességet kért, ügyvédje azonban még nem szerezte be a kérelem elbírálásához szükséges igazolásokat, ezért Joó Attila bíró 2009. január 15-re elnapolta a tárgyalást. Az asszony kérte előzetes letartoztatásának megszüntetését is, ám a bíróság ezt elutasította. Az indoklás szerint azért, mert fönnáll a bűnismétlés veszélye, ugyanis a nő ellen már két alkalommal folyt büntetőeljárás indulati jellegű erőszakos cselekmény miatt.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.