Állami cég élén maradt Kodela

Fel sem vetődött az adócsalásért első fokon elítélt Kodela László leváltása az állami közlönykiadó éléről – tájékoztatta lapunkat maga az érintett, aki bízik benne, hogy másodfokon felmentik a vád alól. Eközben megtudtuk: a közlönykiadó szerkesztőbizottságában kapott munkát Petrétei József volt rendészeti miniszter, Kondorosi Ferenc kormánybiztos és Rákosi Ferenc, a kormányfő korábbi cégtársa is.

2008. 12. 07. 20:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kulcsár-üggyel összefüggésben hiába ítélték el adócsalás miatt első fokon Kodela Lászlót, a Medgyessy-kormány egykori humánpolitikai helyettes államtitkára a mai napig elnök-vezérigazgatója maradhatott az állami tulajdonban lévő Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadónak, ráadásul tagja a szerkesztőbizottságnak is. Ez a vállalat adja ki többek között a Magyar Közlönyt és a hatályos jogszabályok gyűjteményét. Kodelát a nyáron ítélte egy év börtönbüntetésre a Fővárosi Bíróság az adóbevételt jelentős mértékben csökkentő adócsalásért, de a büntetés végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztette. Emellett 2,4 millió forintos pénzbüntetést is kiszabtak a vádlottra. A vesztegetést színlelve elkövetett hivatali befolyással üzérkedés vádja alól bizonyítottság hiányában felmentették Kodelát, akit a büntetőjogi hátrányok alól előzetesen mentesített a bíróság.
*
Az ítélet nem jogerős, az ügy a jövő év első negyedében folytatódhat másodfokon.
Bár Kodela büntetőügye szorosan összefügg a K&H Equitiesnél feltárt milliárdos pénzmosási ügylettel, a vádlott büntetőeljárását mégis a Kulcsár-ügytől elkülönítette az ügyészség, így a bíróság is kénytelen volt külön kezelni a két pert. Ráadásul Kulcsár Attila exbróker beismerő vallomásának nem minden részletét használhatták fel bizonyítékként Kodela ellen, aki a vád szerint ötmillió forintot fogadott el a brókertől azért, hogy közbenjárására ne indítsanak vizsgálatot a hatóságok a K&H Equities pénzmosásgyanús ügyletei miatt. A bíróság azonban úgy ítélte meg, a vádhatóság nem támasztotta alá kétséget kizáró okirati bizonyítékokkal és tanúvallomásokkal mindezt, így Kodelát csak adócsalásért ítélték el.
Lapunk érdeklődésére Kodela László elmondta: nem vetődött fel, hogy lemondjon a közlönykiadónál betöltött posztjáról, mivel jogerősen nem marasztalták el. Az elnök-vezérigazgató kiemelte: a kiadó korábbi tulajdonosa, a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) is megvizsgálta az ügyét, és nem találtak olyan körülményt, amely miatt indokolt lett volna a menesztése. Kodela László bízik benne, hogy másodfokon az adócsalás vádja alól is felmentik.
Időközben a közlönykiadó a MEH-től átkerül a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-hez. Száraz Gábor, az MNV Zrt. szóvivője lapunknak elmondta: az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, és miután a kiadó elnökét jogerősen nem marasztalták el, ezért semmilyen összeférhetetlenség nem vetődött fel személye és a betöltött tisztség között. Szerettük volna megtudni, hogy mennyi közpénzt kap munkájáért Kodela László, amire Száraz Gábor nem adott választ, csupán annyit közölt: a vagyonkezelő érdekeltségeit vezetők havi juttatása bruttó 300 ezer és kétmillió forint között mozog. Hozzátette: az egyik jogvédő szervezettel jelenleg is perben állnak a fizetések nyilvánosságra hozatalának kérdésében.
A közlönykiadó szerkesztőbizottságában Kodela mellett több ismert balliberális politikus és megbízható káder felbukkan. A kiadó honlapjának tanúsága szerint a szerkesztőbizottság elnöke az a Petrétei József, aki a sorozatos rendőrségi korrupciós botrányok és a Zsanett-ügy nyomán távozott az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) éléről tavaly, miután a rendőri vezetőket menesztették. Ismert, a 2006. őszi rendőrterror idején is Petrétei volt a tárcavezető. A szerkesztőbizottság tagjai között találjuk Kondorosi Ferencet, az Új rend program kormánybiztosát, aki egyébként korábban éppen Petrétei keze alatt dolgozott az IRM-ben államtitkárként. Ugyancsak a szerkesztőbizottság tagja Rákosi Ferenc, aki a Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz köthető Altus– Perfekt-céghálózat több cégében töltött be különböző tisztségeket, illetve ő volt a kormányzati negyed területére javaslatot tevő bizottság kancellária által delegált tagja is. Petrétei, Kondorosi és Rákosi személyét a közös múlt is
összeköti, hiszen mindannyian a Kommunista Ifjúsági Szövetségben (KISZ) kezdték felívelő karrierjüket, hasonlóan Gyurcsány Ferenchez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.