Lakat alatt a „főfelügyelő”

A Nemzeti Nyomozó Iroda hivatali visszaélés miatt tegnap őrizetbe vette Papp Istvánt, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) elnökét, valamint Cseke Zoltánt, a szervezet törvényességi és ellenőrzési főosztályának vezetőjét. A hivatal Gyurcsány Ferenc mosonmagyaróvári gyárával is kesztyűs kézzel bánt.

Bákonyi Ádám
2008. 12. 27. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamis igazolásokat állítottak ki az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség letartóztatott vezetői a munkaügyi szabálytalanságok miatt elmarasztalt cégeknek, ezek a vállalatok később közbeszerzési pályázatokon indulhattak, és állami támogatásokat igényelhettek – értesült az őrizetbe vételek indokairól a köztelevízió híradója. A rendőrség még november 5-én az OMMF közép-magyarországi dolgozói közül négy személyt vont büntetőeljárás alá, a nyomozás során beszerzett adatok alapján történt meg Papp és Cseke őrizetbe vétele, akiket hétrendbeli hivatali visszaéléssel gyanúsítanak.
*
Papp István egyébként éppen az OMMF éves munkájáról tartott volna tegnap sajtótájékoztatót, helyette azonban a felügyelet szóvivője jelent meg. Gedeon András ennek indokaként azt mondta, hogy az „elnöknek hirtelen más elfoglaltsága adódott”. A munkaügyi tárca a vizsgálat lezárultáig nem hajlandó nyilatkozni.
Lapunk számos alkalommal számolt be arról, hogy enyhén szólva gyanús gyakorlatot folytatnak egyes munkaügyi ellenőrök, akik egyben igazságügyi szakértői képesítéssel is rendelkeznek. Több esetben előfordult, hogy az OMMF munkatársa a munkaügyi szabálytalanságok miatt bírságot szabott ki egy társaságra. Később azonban ugyanezen cég felkérésére az OMMF ugyanazon munkatársa, immár civilben, igazságügyi munkabiztonsági szakértőként a saját megállapításaival ellentétes szakvéleményre jutott, amelynek alapján a társaság bíróságon támadhatta meg a felügyelet korábbi végzését.
Legutóbb a Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó, számos munkaügyi szabályt megszegő Motim-társaságok volt szakszervezeti vezetője beszélt lapunknak arról: a munkáltató attól az ellenőrtől rendeli meg a vizsgálatokat, aki számára kedvező eredményre jut. Varga Virtil szerint bevett gyakorlat volt, hogy a munkaügyi ellenőrök előre tudott érkezése előtt leállították a korkedvezményre jogosító folyamatokat. Emlékezetes, hogy Motim Zrt. éveken át dolgoztatta törvénytelenül a veszélyes munkát végző alkalmazottait, de a felügyelet a bejelentések ellenére sem lépett fel, majd nevetségesen alacsony összegű – előfordult, hogy az évi több milliárd forintos forgalmat bonyolító cégre százezer forintos – büntetést rótt ki. A nyomozóiroda kérdésünkre nem árulta el, mely cégeknek nyújtottak hamis igazolásokat az őrizetbe vett vezetők.

Győzelmi jelentés a letartóztatás árnyékában. A fantomcégek és az engedély nélküli vállalkozások feltárása az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelet célja – hangzott el azon az évértékelő sajtótájékoztatón, amelyet az eredeti tervek szerint az időközben letartóztatott Papp István tartott volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.