Nekimentek a 126 éves Indóháznak + Kép

Egy 126 éves vasúti műemlék lerombolása ellen tiltakozik a Nosztalgiavasút 2010 Építészeti Értékek Védelme Alapítvány – áll a szervezet közleményében. A Kelenföldi Pályaudvar átépítése során bontották meg a Pécsi Vasúti Indóházat, amely ideiglenes műemléki védelem alatt állt.  

MNO
2008. 12. 12. 17:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fotó:
Nosztalgiavasút 2010 Építészeti Értékek Védelme Alapítvány

2008. december 12-én a MÁV bontási engedély nélkül részlegesen lerombolta a hatóság által védettnek nyilvánított, Kelenföldi Pályaudvaron található Pécsi Vasúti Indóházat – áll a kommünikében. A Nosztalgiavasút 2010 Építészeti Értékek Védelme Alapítvány hónapok óta dolgozott azon, hogy ez a műemlék épület része legyen a pécsi Európa Kulturális Fővárosa Programnak, most az egyedülálló vasúti műemlék azonnali helyreállítását követeli.

126 évvel ezelőtt, a Kelenföldi Pályaudvar elődjeként, innen indult útjára az első pécsi gőzmozdony. Az indóház a 125 éves évforduló alkalmából kapott műemléki védettséget, amelyet éppen most véglegesítettek volna. Az épületen a közelmúltban részletes műemléki és építészeti állapotfelmérést végeztek, mely szerint az jó statikai és épületszerkezeti állapotban volt.

A Nosztalgiavasút 2010 Építészeti Értékek Védelme Alapítvány követeli a MÁV-tól és a terület tulajdonosától, a magyar államtól, hogy adjon magyarázatot, és azonnal intézkedjen a műemléképület további bontásának megakadályozásáról és az azonnali helyreállításról – áll az alapítvány közleményében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.