Aláírták: folytatódik a felsőoktatási mentorprogram

<p>Folytatódhat a felsőoktatási mentorprogram, az ehhez szükséges 66 millió forintos támogatásról szerdán írt alá szerződést Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára és Miskolczi Norbert, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke. Ismeretes: februárban botrány robbant ki a Hiller-tárcánál, amikor leállt a hátrányos helyzetű diákok felsőoktatási tanulmányait segítő Katapult mentorprogram, amit a tárcánál Borovszky Tímea felügyelt. Nagy Attila, a mentorprogram volt igazgatója bűncselekmények elkövetésével – többek között vesztegetéssel – vádolta meg az esélyegyenlőségi főigazgatót. A főigazgatóság több munkatársa fegyelmi büntetést kapott, Borovszkyt pedig felfüggesztették állásából.<br /><br /><strong><a href="/portal/623279">• Újabb botrányos ügy Hiller tárcájánál – korrupciógyanús pályázat</a></strong><strong><br /><a href="/portal/622126">• Borovszky Tímeát felfüggesztette hivatalából Hiller</a></strong> <br /><strong><a href="/portal/615557">• Nincsen rendezve a Katapult Mentorprogram szakmai koncepciója</a></strong> </p>

MNO
2009. 06. 17. 15:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miskolczi Norbert elmondta, hogy ez az összeg a jelen állás szerint elegendő a program további finanszírozásához. Számításai szerint ebből az összegből finanszírozzák a felsőoktatásba bekerülő hallgatók mentorait. A HÖOK-elnök mintegy 280 mentor havi tízezer forintos ösztöndíjával számolt. A fennmaradó forrásokat a mentorprogram koordinálására, a hallgatókat segítő szakmai projektek megvalósítására különítik el. A HÖOK elnöke mintegy 1400 hátrányos helyzetű hallgató segítésével számol. A HÖOK elnöke ugyanakkor megjegyezte: információi szerint a következő évre hatezer hátrányos helyzetű hallgató jelentkezett a felsőoktatásba, így a fenti összegnél valószínűleg magasabb forrásra lesz szükség a program működtetéséhez.

Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára az Országgyűlés szakbizottsága előtt beszélt a program folyatásáról. Kiemelte: a program szakmai kiválóságát senki sem kérdőjelezi meg, azon keresztül a halmozottan hátrányos és hátrányos helyzetű diákok olyan támogatást kapnak, ami segíti beilleszkedésüket a felsőoktatásba. Elmondta, hogy a 66 millió forint első részletét, 33 millió forintot postafordultával megkapja a HÖOK, a másik felét két részletben utalják majd át. Hozzátette: azért döntöttek a három részletben történő folyósítás mellett, mert úgy látják, ez biztosítja a folyamatos finanszírozást.

A hátrányos helyzetűeket felkaroló mentorprogramot az oktatási tárca hozta létre 2005-ben, annak működtetésére a HÖOK a Hallgatókért Alapítvány kapott megbízást. Vezetője, Nagy Attila ez év elején szabálytalanságokkal vádolta meg a tárca részéről a programért felelős Borovszky Tímeát. Hiller István oktatási miniszter március 12-én jelentette be, hogy a minisztérium feljelentést tett a Katapult mentorprogramnál történt szabálytalanságok miatt a nyomozóhatóságnál ismeretlen tettesek ellen. Az eljárás lezárultáig a miniszter felfüggesztette hivatalából Borovszky Tímea esélyegyenlőségi főigazgatót, és a program jövőbeni működése is bizonytalanná vált. Arató Gergely az Országgyűlés szakbizottsága előtt szerdán megerősítette a Katapult mentorprogrammal kapcsolatos korábbi közlést, miszerint a források nem tűntek el, pénzügyi típusú szabálytalanság nem történt, viszont adminisztrációs hibákat feltárt a vizsgálat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.