Szijjártó: Botrány, hogy Simor Cipruson tart fönn céget + Képriport

A Fidesz szerint botrány, hogy Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke egy adóparadicsomban, Cipruson tart fenn céget – mondta Szijjártó Péter, a párt országgyűlési képviselője a jegybankelnökhöz intézett azonnali kérdésében hétfőn az Országgyűlésben; Simor András szerint Ciprus nem adóparadicsom, és tőle pénz az országból ki nem áramlott. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/640306" target="_blank"><strong>• „A jegybankelnök jó hírneve jelenleg nem létezik”</strong></a> <br /><a href="/portal/641160" target="_blank"><strong>• Ciprusi cégben landoltak Simor százmilliói </strong></a><br /><a href="/portal/641982" target="_blank"><strong>• Navracsics: Az MSZP hátországa megsemmisült + Képriport </strong></a>

MNO
2009. 06. 08. 13:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az emberek joggal várnak választ arra, mi lehet az a gazdasági tevékenység, amelyhez egy Magyarországon élő embernek Cipruson kell bejegyeznie a cégét – közölte Szijjártó Péter, feltéve azt a kérdést, hogy a jegybankelnök miért teszi át – egy rendkívül nehéz időszakban – majdnem 900 millió forintját egy magyarországi alapkezelőből egy Cipruson bejegyzett cégbe.

A képviselő szerint ennek két oka lehet: az egyik az, hogy ott kedvezőbben lehet adózni. Ez a jegybankelnök esetében nem a korrektséget szolgálja – tette hozzá. A másik ok szerinte az lehet, hogy az MNB-elnök nem bízik a magyar pénzügyi rendszer stabilitásában, ami pedig "rendkívüli problémákat tud generálni". Szijjártó Péter felszólalásában úgy vélekedett, hogy az MNB elnökével szemben – aki megtestesíti az ország pénzügyi biztonságát, stabilitását – alapvető és jogos elvárás, hogy a lehető legkorrektebb, legátláthatóbb módon adózzon. Az MNB elnöke azonban egy adóparadicsomban tart fenn céget – mondta.

Válaszában Simor András kifejtette: „A személyemet ért támadások (...) közvetetten képesek veszélyeztetni a független jegybank hitelességét is”. Ciprus nem adóparadicsom, „tőlem pénz az országból ki nem áramlott”, azok a befektetési jegyek pedig, amelyeket Szijjártó Péter említett, korábban is külföldön voltak – tette hozzá. Értékesíti ciprusi cégében lévő befektetéseit, majd megszünteti a társaságot Simor András jegybankelnök, a befolyó pénzt pedig hazautalja – mondta el Simor a parlamentben. „Megértettem azok véleményét, akik szerint a közszereplőkre, így a jegybankelnökre is, szigorúbb viselkedési szabályok kell, hogy vonatkozzanak” – mondta Simor András.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.