33 milliós végkielégítés Kőbányán

Jogellenes felmondások miatt 59 millió forintot kellett biztosítania a kőbányai önkormányzatnak legutóbbi testületi ülésén a Kőbánya Gergely Kft.-nek; az összegből 33 millió forint végkielégítés, a fennmaradó rész ügyvédi sikerdíj és illeték – közölte pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Révész Máriusz fideszes képviselő és Kovács Róbert, Kőbánya fideszes alpolgármestere.

MNO
2009. 08. 14. 10:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz „szocialista belháborút” lát az ügy mögött, ugyanis – mint Révész Máriusz mondta – az említett cég vezetőjével, a helyi szocialisták egyik tagjával annak idején Andó Sándor kötött menedzserszerződést, később azonban a munkaviszony megszűnését is ő „erőltette”.

Andó Sándor jelenleg is a kőbányai MSZP választmányi elnöke, a BKV felügyelőbizottságának tagja és a fővárosi önkormányzat pénzügyi ellenőrző bizottságának alelnöke – tette hozzá a politikus, aki szerint Andó Sándornak és a helyi szocialistáknak kell megfizetniük az okozott kárt az önkormányzatnak.

Révész Máriusz a szövevényes ügy előzményeiről szólva kifejtette: 1998-ban Kőbányán felvetődött, hogy az önkormányzat ingyen vegyen át egy kerületi bányagödröt, amelyet szemétlerakóként használtak. Végül azonban az a döntés született, hogy nem veszik át, mert túl sokba kerülne a rekultiváció, amit nem fedezne a lerakott sittből befolyó pénz. Négy évvel később, 2002-ben, amikor a terület már teljesen fel volt töltve, és „egy fillér bevételre sem lehetett számítani, megváltozott az MSZP-SZDSZ képviselőinek az álláspontja”, és a kerület 150 millió forintért megvásárolta azt a kft.-t, amelybe időközben kiszervezték a területet – mondta Révész Máriusz, hozzátéve, hogy a cég vezetője Vass Barnabás, a kőbányai szocialisták egyik tagja lett, akivel Andó Sándor kötött menedzseri megbízási szerződést.

A fideszes országgyűlési képviselő ismertetése szerint azonban később megromlott az említettek között a viszony, és 2005 áprilisában azonnali hatállyal megszüntették Vass munkaviszonyát. Vass Barnabás két munkatársával együtt – akiknek „érdekes módon” néhány nappal a felmentése előtt mondott fel – beperelte az önkormányzatot, és 230 millió forintot követeltek – fejtette ki Révész Máriusz.

Kovács Róbert kőbányai alpolgármester a tájékoztatón arról szólt, hogy a beperelés után Andó Sándor polgármester belső ellenőrzést rendelt el, ami számos súlyos szabálytalanságot állapított meg a kft.-nél. Elmondta azt is, hogy a gazdasági visszaélések gyanúja miatt Andó Sándorék, később pedig a jelenlegi képviselő-testület is feljelentést tett. A testület végül július 16-i ülésén szembesült azzal, hogy 59 millió forintot kell biztosítania a Kőbánya Gergely Kft.-nek, amelyből 33 millió forint Vass Barnabáséknak kell kifizetniük, mint a felmondásuk után még hátralévő munkaviszonyukért járó bért. További 25,5 millió forint az ügyvédi sikerdíj, a fennmaradó rész pedig az illeték – tájékoztattak a fideszes politikusok.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.