Az AB elé viszik a sukorói ügyet

Alkotmánybírósági (AB) eljárással és újabb ügyészségi feljelentésekkel folytatódik a sukorói ingatlanbotrány. Az ügyben eddig egy vádemelés történt.

Dénes Zoltán
2009. 08. 26. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Függesszék fel a sukorói beruházást a büntetőeljárások lezárultáig – szólította fel a kormányt a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) igazgatója. Budai Gyula szombaton kijelentette: Oszkó Péter pénzügyminiszter és Bajnai Gordon miniszterelnök egy csalónak akarja átjátszani a sukorói állami földeket.
Ismert, a Velencei-tó két kilométeres partszakaszát magában foglaló hetvenhektáros területet az állam két Pest megyei gyümölcsösért cserélte el Joav Blum izraeli– magyar állampolgárral, aki a mögötte álló befektetői csoportra hivatkozva egy kaszinókomplexum felépítését ígérte. Oszkó pénteken hirdette ki, hogy e befektetői kör nyerte el a kaszinóépítési konceszsziós jogot. Budai Gyula rámutatott: a kormányzati szintű csalássorozat miatt az ügyészség Joav Blum ellen már vádat emelt, illetve több-irányú nyomozás folyik. Ügyészségi közbelépés eredménye az is, hogy a sukorói föld ideiglenesen visszakerült az államhoz, a gyümölcsösök pedig előző gazdáikhoz. Budai szerint a szocialista kormánytagok támogatják a Joav Blumhoz hasonló csalókat, hiszen ezek az információk mind rendelkezésükre álltak a kaszinótender eredményhirdetésekor. Hozzátette: ha egy kormány a törvény fölé helyezi magát, azt már nem jogállamnak, hanem diktatúrának nevezzük. A Magosz igazgatója arról is beszámolt, hogy újabb ügyészségi eljárásokat kezdeményez annak érdekében, hogy felelősségre vonják az ügyben érintett összes személyt. Mint mondta, nemcsak Tátrai Miklós, a vagyonkezelő zrt. volt vezére és munkatársai – például Benedek Fülöp, a vagyonkezelő vezérigazgató-helyettese, aki ellen már folyik egy büntetőeljárás –, hanem Bajnai Gordon, Oszkó Péter, Veres János volt pénzügyminiszter is részt vett a csalássorozatban. – Tudták ugyanis, hogy ez az ingatlancsere, ebben a formában jogilag nem megoldható – hangsúlyozta Budai.
Szombaton civil szervezetek is tiltakoztak a kormány döntése ellen, mégpedig az ügyben érintett sukorói tópart közelében. A rendezvényen felszólaló Balsay István (Fidesz), a Fejér megyei közgyűlés alelnöke arról számolt be, hogy a közgyűlés az Alkotmánybírósághoz fordul, mivel úgy látja, hogy a kormány a legelemibb állampolgári jogokat is megsértette. Szerinte a kormány terve az, hogy a Sukoró és Pákozd környéki több száz hektárnyi összes földterületet eladja bizonyos üzleti köröknek. Egyébként – tette hozzá – ezen ügy rávilágít arra, a kormány csak azért van még hatalmon, hogy kiszolgálja azokat a köröket, amelyek a magyar termőföld és a vízkészletek megszerzésére törekednek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.