Milliókért ellenőrzött mosoly

Közel harmincmillió forint értékben kapott két megrendelést a BKV-tól a Stop.hu internetes hírportál főszerkesztőjének, Mátay Lászlónak a cége 2007-ben. Mátaynak az a Horváth Éva az élettársa, akit a napokban menesztettek a közlekedési cégtől, miután kiderült, hogy Hagyó Miklós szóvivője is egyben.

2009. 09. 05. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokmilliós szerződéseket kötött a BKV a Stop.hu internetes portál főszerkesztőjének, Mátay Lászlónak a cégével még 2007-ben – derül ki a lapunk birtokába került szerződésekből. A főszerkesztő által jegyzett FFVD (Fotó, Film, Video és Dokumentumfilm) Bt.-vel először 2007. április 27-én kötött megállapodást az akkor még Antal Attila által vezetett közlekedési társaság a gyermeknapi „mosolyellenőr” akció megszervezésére. A dokumentum szerint a Deák téri központi rendezvényért, illetve a járműveken bevetett mosolyellenőrök 10 és 16 óra közötti munkálkodásáért mintegy bruttó 11 millió forint járt.
*
A második szerződést 2007. szeptember 3-án írta alá Antal Attila és az FFVD Bt. tulajdonosa, Mátay László. Eszerint bruttó 16,5 millió forintot fizetnek a főszerkesztő cégének azért, hogy szeptember 3. és 7. között megszervezze a „Normális közlekedésért” kampányt, illetve szeptember 8-án tető alá hozzon egy „tanévnyitó rendezvényt”. Ráadásul a szerződést „sürgősséggel” kötötte meg a BKV akkori vezetése arra hivatkozva, hogy egy előre be nem tervezhető kampányról van szó.
Az ügy pikantériája: Mátay Lászlónak az a Horváth Éva az élettársa, akit néhány nappal ezelőtt menesztettek a BKV-tól, miután kiderült, hogy egyidejűleg a városházán is fizetést kap Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes kommunikációs főtanácsadójaként. Ráadásul Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV kommunikációs igazgatója azt közölte: még az életben nem találkozott Horváthtal a BKV-nál.
Mátay László lapunknak elismerte: cége valóban szerződést kötött a BKV-val két alkalommal, de szerinte reális, piaci áron. Hozzátette: tudomása szerint a közlekedési társaság másoktól is ajánlatot kért, és a legkedvezőbb ajánlatuk miatt választották ki őket a feladatokra. Mátay megerősítette: Horváth Éva valóban az élettársa, „szereti, és a legcsodálatosabb társ a világon”, de ennek semmilyen szerepe nem volt a megbízásokban. Mátay László úgy emlékszik, hogy mindkét program külön-külön legalább egyhetes kampány volt, és a befektetett munka még ennél is jóval több időt vett igénybe. Az FFVD Bt. egyébként 14 éve foglalkozik reklámfilmek készítésével és rendezvényszervezéssel – fűzte hozzá a főszerkesztő.
Többször is kerestük tegnap Horváth Évát, de a szóvivő nem vette fel a telefont.
A ma megjelenő Heti Válasz eközben arról ír, hogy Hagyó Miklós azután kezdte feszegetni Kocsis István BKV-vezérigazgató offshore-ügyleteit, hogy Kocsis a Fidesz fővárosi frakciójának kérésére átadott egyes tanácsadói szerződéseket, amelyeket még Antal Attila és Balogh Zsolt vezérigazgatósága alatt kötöttek, illetve amelyek a „Hagyó-lekötelezettek működését” példázták. A hetilap megemlíti a Hagyó Miklós tulajdonában álló Wirtass Kft. jogi képviselőjeként jegyzett Horváth, Dóczi & Lehmann Ügyvédi Irodával kötött szerződést, amely alapján 2007– 2008-ban több tíz millió forintos megbízást kapott az iroda a BKV-tól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.