Nehezen érkezik Simor milliárdja Ciprusról

Leghamarabb csak az év végén utalhatja haza Simor András jegybankelnök a Cipruson bejegyzett cégének befektetéseiből származó jövedelmeket, mivel az MNB-vezér tulajdonában álló vállalat pénzügyi felszámolása még most is tart.

Munkatársunktól
2009. 09. 17. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár Simor András jegybankelnök már a nyár elején ígéretet tett a parlamentben arra, hogy értékesíti ciprusi cégének befektetéseit, megszünteti a társaságot és hazautalja a közel 800 millió forintra tehető megtakarítását, erre a mai napig nem került sor. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kommunikációs osztálya lapunk érdeklődésére elismerte: az MNB-vezér cégének pénzügyi felszámolása az idei év végére, a felszámolás jogi lezárása és annak cégbírósági bejegyzése pedig a jövő év első felére várható. Mindez azt jelenti, hogy a Simor többségi tulajdonában álló Trevisol Management Services Ltd. pénzeinek hazautalására valószínűleg csak az év végén kerülhet sor.
A jegybank elnökének Cipruson bejegyzett cégével kapcsolatban azért merültek fel aggályok, mert a tulajdonrészét a – hazai közterhek kikerülésére alkalmas adóparadicsomban bejegyzett – társaságban Simor András jegybankelnöki kinevezése után is megtartotta, bár működési tevékenységet a cég állítása szerint nem folytatott.
*
Az MNB szerint a cég korábbi tevékenységéből fakadó osztalékjövedelmeket Simor vagyon- és adóbevallásaiban a törvény előírásainak megfelelően szerepeltette, és mivel egyik cége sem pénzügyi intézmény vagy befektetési vállalkozás, ezért a jegybankról szóló törvényben meghatározott összeférhetetlenség nem állt fenn.
A parlamentnek beadott vagyonnyilatkozatában Simor azonban nem szerepeltette a ciprusi cégét, megfogalmazása szerint azért, mert erre a vagyonnyilatkozat nem kérdezett rá. A jegybank elnöke a botrány kitörésekor ragaszkodott ahhoz, hogy a tulajdonában álló társaság már nem offshore cég, mert 2004 óta Ciprus az Európai Unió tagja, így Simor szerint nem számít adóparadicsomnak. A 800 millió forintos befektetésével kapcsolatban a jegybank elnöke a tavasszal azt állította, hogy az már eredetileg sem a Magyarországon keletkezett jövedelmeiből származik, mivel egy külföldön bejegyzett cégtől egy másik, szintén külföldön bejegyzett alapkezelőhöz utalta át a megtakarításait. Az MNB-vezér állítása szerint azért tartotta kint a százmillióit, hogy „a vagyonkezelői döntésektől távol legyen” és az egyedi befektetésekről ne ő döntsön. – Megértettem azok véleményét, akik szerint a közszereplőkre, így a jegybankelnökökre is, szigorúbb viselkedési szabályok vonatkoznak – fogalmazott Simor júniusban, amikor a cég felszámolását bejelentette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.