Veres „keze is benne van” a moszkvai ingatlanbotrányban? + Videó

Mélyen áron alul, törvénysértően adták el a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet épületét, az ügyben Veres János volt pénzügyminiszter felelőssége is felmerülhet – jelentette ki Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerdai sajtótájékoztatóján, amelyen a lisszaboni szerződés elfogadásának csehországi feltételeiről is beszélt.

MNO
2009. 10. 28. 13:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A világ legdrágább városában központi helyen lévő ingatlan olyan áron kelt el, mint egy rosszabb minőségű VIII. kerületi ingatlan” – közölte a fideszes politikus. Az Állami Számvevőszéknek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő működésére vonatkozó vizsgálatára hivatkozva emlékeztetett arra, hogy felhatalmazás nélkül, törvénysértően írta alá Székely Árpád akkori moszkvai nagykövet azt a dokumentumot, amely a mintegy 17 ezer négyzetméteres ingatlan eladásáról szólt. Ugyancsak törvénysértőnek nevezte, hogy 2006-ban utólag adott felhatalmazást az eladásra a magyar kormány. Majd 2008-ban ugyanakkora összegért, 3,5 milliárd forintért a luxemburgi bejegyzésű Diamond Air nyert a Külügyminisztérium zártkörű pályázatán, amelyet a kereskedelmi képviselet épületének eladására írtak ki.
Németh Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy a nyertes pályázó már fél évvel a pályázat végeredményének kihirdetése előtt, 2008 márciusában átutalta egy ciprusi bejegyzésű offshore cégen keresztül a Magyar Nemzeti Banknak a 3,5 milliárd forintos vételárat. Ez véleménye szerint azt bizonyítja, hogy a Diamond Air „előre kellett tudja, hogy meg fogja nyerni, és mennyiért fogja megnyerni a pályázatot”. Szerinte az ügyben illetékes Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt felügyelő Pénzügyminisztérium és a korábbi pénzügyminiszter, Veres János felelőssége is felmerül. Ezért Németh Zsolt pártja nevében felszólította a kormányt, hogy „vonják vissza Veres Jánosnak az európai bizottsági biztosként való jelölését”.


Az MSZP-re utalva úgy vélte, hogy „egy antikorrupciós politikát hirdető párt nem teheti meg, hogy külföldre menekíti Veres Jánost, egy ilyen technikával”. Az ügyben a Külügyminisztériumban indított belső vizsgálat kapcsán arra kérte a Külügyminisztériumot, hogy „a vizsgálat eredményeiről mielőbb tájékoztassa az Országgyűlés külügyi bizottságát”. Elmondta még, hogy információi szerint 2001-ben egy orosz könyvvizsgáló cég 9,5 milliárd forintnak megfelelő összegre értékelte fel a moszkvai Magyar Kereskedelmi Képviselet épületétének értékét. Szerinte az azóta eltelt időszak inflációs és piaci hatásait figyelembe véve „nagyságrendileg 10 milliárd forintos kár érte a magyar államot”.

Németh Zsolt szerint a már megindított ügyészségi vizsgálatok mellett „a nagy vagyonvesztést okozó hűtlen kezelés gyanúja is felmerül” a moszkvai ingatlan eladásával kapcsolatban. Végül felszólította a kormányt, hogy tájékoztassa a közvéleményt arról, kik állhatnak a nyertes cég hátterében, „külföldi befektetők, vagy akár politikailag is beazonosítható körök” – mondta Németh Zsolt.

Az Európai Unió működését megreformáló lisszaboni szerződés elfogadásával kapcsolatos cseh és szlovák álláspontokról elmondta, hogy "jogi, politikai és erkölcsi képtelenség", elfogadhatatlan, hogy a két ország felmentést kapjon a csehszlovákiai németeket és magyarokat a második világháború után vagyonvesztéssel és kitelepítéssel sújtó Benes-dekrétumok miatt a szerződés alapjogi része alól. Ez a felmentés a szerződés újabb ratifikációs folyamatának elindítása nélkül nem lehetséges.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.