Sorjáznak az ügyek: bíróság elé áll Kolompár Orbán

Sikkasztás és jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének vádjával áll hétfőn a kecskeméti bíróság elé Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke – tájékoztatta a Kecskeméti Városi Bíróság a távirati irodát. A roma politikus ellen három különböző eljárásban emelt vádat az ügyészség, ebből két ügyet egyesítettek, és ennek első fokú bírósági tárgyalás hétfőn kezdődik Kecskeméten.

MNO
2009. 11. 15. 15:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budapesti VI.-VII. kerületi ügyészség idén júliusban azért emelt vádat az OCÖ vezetője és két társa ellen, mert az országos roma érdek-képviseleti szervezet 2003. és 2004. évi gazdálkodása, könyvvezetése során „a pénzforgalmat nem megfelelően bonyolították, nem biztosították az egyes célfeladatok átlátható elszámolását”, ezzel a vádlottak megszegték a számvitelről szóló törvényben előírt valódiság és világosság elvi követelményét, és megnehezítették az OCÖ vagyoni helyzetének áttekintését, ellenőrzését.

Az ugyanehhez az ügyhöz kapcsolódó másik vád szerint Kolompár Orbán 2004 őszén több alkalommal arra utasította az OCÖ pénztárát, hogy különböző összegeket fizessen ki neki utólagos elszámolásra. Így több mint ötmillió forintot vett fel, amellyel később nem számolt el az OCÖ-val, a pénzt nem fizette vissza, azzal ismeretlen módon sajátjaként rendelkezett, és a kár nem térült meg. Kolompár Orbánt ezért a kerületi ügyészség jelentős értékre, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett sikkasztással és a számvitel rendjének megsértésével, két társát ugyancsak a számvitel rendjének megsértésével vádolja. Egy korábbi ügyben a Kecskeméti Városi Ügyészség 2008 decemberében jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette miatt azért emelt vádat Kolompár Orbán és társai ellen, mert a Kiskunmajsai Roma Érdek-képviseleti Szervezet vezetőjeként valótlan számlákkal igazolt 7,2 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Az MTI birtokába került vádirat szerint az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól (OFA) 2005 novemberében a roma munkaerő-piaci szolgáltató hálózat kialakítása című program megvalósítására elnyert támogatás első részletét, 2 millió 679 ezer forintot 2006 novemberében úgy számolt el, hogy a bizonylatokon szereplő gazdasági tevékenység valótlan tartalmú volt, mivel nem a dokumentumokban szereplő időpontokban, hanem később valósult meg. A Kolompár Orbán által irányított szervezet összesen 7 millió 221 ezer 846 forint támogatást hívott le az elnyert 13 millió forintból. A fennmaradó összeget az OFA az első támogatás elszámolásakor jelentkező problémák miatt nem folyósította. A roma szervezet a pályázati programot végrehajtotta, és a támogatás egyoldalú felmondása miatt beperelte az OFA-t. A Kolompár elleni büntetőperben a tárgyalás már ki volt tűzve, de a júniusi európai parlamenti (EP) választás miatt elhalasztotta a Kecskeméti Városi Bíróság, mert a gyanúsítottak közül ketten regisztrált jelöltként szerepeltek egy párt listáján, s ezért mentelmi joguk volt. Most ezt a két ügyet egyesítve áll bíróság elé az OCÖ elnöke.

A Kecskeméti Városi Ügyészség egy harmadik ügyben idén október elején emelt vádat Kolompár Orbán és öt társa ellen jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, valamint az Európai Közösség pénzügyi érdekei megsértése miatt. A gyanúsítottak az Európai Unió foglalkoztatási programját segítő pályázat révén a közösségi költségvetésből 109,1 millió forintot, a hazai költségvetésből pedig 36,4 milliót szereztek meg jogosulatlanul, és további 76,5 milliót kíséreltek megszerezni. A vádirat szerint a szervezetek által felvett 145,5 millió forint támogatási összeg elszámolásához benyújtott, bizonylatokon szereplő gazdasági események nem valósultak meg, így a benyújtott bizonylatok sem valósak. Ebben az ügyben még nem tűzték ki a tárgyalás időpontját.

Az OCÖ elnökét az ellene folyó eljárások miatt többször lemondásra szólították fel politikustársai, és a roma érdekképviselet szervezet feloszlatását is kezdeményezték, de nem jártak sikerrel. Kolompár Orbán az elmúlt hónapokban több sajtótájékoztatóján is kijelentette: ártatlan, és tisztázza magát a bíróság előtt. Nánási László, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség vezetője korábban úgy nyilatkozott: az ügyészség sem állítja, hogy az állítólagos pályázati visszaélések során felvett pénzek az OCÖ-elnök zsebében kötöttek volna ki, de a nyomozás nem tudta kideríteni, hogy mi lett a jogosulatlanul felvett pénz sorsa, ám nem arra használták, amit a pályázati kiírás tartalmazott.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.