A Magyar Tudományos Akadémia Bora 2010 országos minősített borverseny nyerteseit öt kategóriában választották ki. A felső kategóriás fehérborok között a Borpalota Borászat és Szőlőbirtok 2008-as évjáratú Mátrai Hárslevelűje győzedelmeskedett. A felső kategóriás vörösborok közül Tiffán Ede és Zsolt Pincészetének 2007-es Cuvée Carissimaéje nyerte el leginkább az MTA borbíráinak tetszését. A szintén a felső kategóriához tartozó desszertborok közül az idei verseny győztese a Tokaj-hegyaljai borvidék Úri Borok Pincészetének 1999-es 6 puttonyos Tokaji Aszúja. A középkategóriás fehérborok közül a 2,5 hektáros családi birtokán kézművesborokat készítő Váli Borászat 2008-as évjáratú Badacsonyi Olaszrizlingjét találta a legkiemelkedőbbnek a zsűri. A középkategóriás vörösborok közül a Tüske Pince 2007-es évjáratú Szekszárdi Merlot-ja bizonyult a legjobbnak. További díjazottak: Gróf Butler Történelmi Borászat, Takler Pince, Ferenczi Szőlőbirtok, Kökény és Fia Családi Borászat, Royal Tokaji Borászat, Figula Pincészet, Tornai Pincészet, Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, Günzer Tamás Pincészete, Tokaj Nobilis Szőlőbirtok, Kreinbacher József, Légli Szőlő és Bortermelő Gazdaság.
Borversenyünkön a bor tudósainak alkotásait mustrálva a tudomány borát kerestük, hogy méltó helyet találjon a nagy felismerések, találkozások, a jelentős döntések kísérőjeként – így köszöntötte az egybegyűlteket az Akadémia székházában az elnök.
2009 után immár másodszor rendezték meg a borversenyt, idén azonban már elnyerték a Magyar Bor Akadémia Minősített magyar borversenye címet is. A bírálat során minden szigorú szabályok szerint történt – fogalmazott Pálinkás, aki nagy elégedettséggel állapította meg, hogy kitűnő borok neveztek a megmérettetésre. Nemcsak a nyertesek, de a különböző borkategóriák helyezettjei is méltók az intézmény hírnevéhez és a hely szelleméhez – tette hozzá.
A professzor bejelentette: a tavaly elindított kezdeményezéssel az Akadémia választott borai a legszebb magyar borászhagyományok hiteles képviselőivé kívánnak válni, amelyek bármely nemzetközi megmérettetésen kiválóan megállják a helyüket. A Magyar Tudományos Akadémia nem csupán „a száraz tudományok helyszíne”, de az ízes hazai kultúra, a nemes gondolatok és alkotások megalapozója és támogatója is – tette hozzá az elnök, aki a verseny borászokból és borhoz értő tudósokból álló zsűrijének elnökeként okleveleket adott át a győzteseknek és a helyezetteknek.
Az eredményhirdetésen fölszólalt Niszkács Miklós, a Magyar Bor Akadémia alelnöke is, aki köszönetet mondott azért, hogy „beszökhetett a bor szelleme is” a tudomány falai közé. Elmondta azt is, hogy miután tavaly egymásra találtak, ezután nem fogják elengedni egymás kezét.
A szervezők kijelentették, a borok összecsapása az MTA-n a magyar borkultúrára, külföldön pedig Magyarországra irányíthatja a figyelmet. A nemes versengésben minden részt vevő borászat és pincészet hozzájárult a magyar bor hírnevének terjesztéséhez, amelyben az MTA is kulcsszerepet vállal. A díjazott tételek egy évig viselik az MTA bora megtisztelő címet, ráadásul bekerülnek az Akadémia Klub kínálatába, ahol a testület tagjai és vendégeik is találkozhatnak velük. Így a világ tudományos, gazdasági és politikai vezetői is megkóstolhatják őket. Elég csak az Akadémia által rendezett Tudomány Világfórumára gondolni, melyen több száz befolyásos külföldi értelmiségi vett részt.















Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!