A 14 ezer literes hordót közel 4 hónapos munkával állítják össze március végéig – tájékoztatta pénteken az MTI-t a készíttető Varga Pincészet marketing igazgatója. A hatalmas hordót a cég badacsonyőrsi pincészetében helyezik el, és úgynevezett házasított bort fognak tárolni benne. Előnye, hogy minél nagyobb, annál kevésbé oxidálódik benne a bor, és annál kevésbé veszi át a hordó fájának ízét. „További szándékuk, hogy a látványosság turisztikai vonzerőként is szolgáljon a pincészetben” – tette hozzá Varga Bálint. Mint elmondta, a különleges méretű hordó készítését az év első napjaiban kezdték meg, és a tervek szerint március végén fejezik be.
A szükséges hat köbméternyi dongaanyagot 40 köbméter tölgyrönkből állították elő. A feladat rendkívül bonyolult volt, ugyanis az ország különböző erdeiben kellett felkutatni azokat a hatalmas tölgyfákat, amelyek alkalmasnak tűntek a dongák elkészítéséhez. A dongákat méretre szabták a gyaluláshoz, majd 14-16 óra fűtés, melegítés és locsolás következett, közben összehúzták az abroncsot.
Ha ezzel a munkafázissal a hordó egyik oldalán elkészülnek, a tűzön megfordítják, és további hat óra melegítés következik a dongák stabilizálása érdekében, majd lehűlése után lekerülnek róla a merevítők – ismertette a technológiát az igazgató. Arról is szólt, hogy Magyarországon nem ez lesz a legnagyobb hordó, de ennél nagyobbat csak 1972-ben készítettek – az utóbbi, több mint 100 ezer literes hordó Budafokon található. Érdekességként említette, hogy a hordót díszítő fafaragásra pályázatot írtak ki az egyik közösségi oldalon.
(MTI)
Hamarosan kezdődik a DPK háborúellenes gyűlése Szegeden – Kövesse nálunk élőben!















Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!