Hagyó vagyona: elmentve

A BKV kézi vezérlésének gyanújába keveredett Hagyó Miklós folytatta vagyonkimentési sorozatát: lánya nevére íratott, párttársának eladott érdi háza és cégén keresztül értékesített budai ingatlanjai után a szocialista politikus ezúttal barátnője nevére jegyeztette be saját lakásának haszonélvezeti jogát. A jelek arra mutatnak, hogy továbbra is külföldre készül a szocialista politikus.

Szilágyi Richárd
2010. 04. 01. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élettársa birtokolja március 12. óta Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes harmadik budai ingatlanjának haszonélvezeti jogát a tulajdoni lap bejegyzése szerint – közölte a Hvg.hu. A kormánypárti politikus ezzel az ingatlannal kapcsolatban korábban azt mondta, hogy a 2007 júniusában vásárolt 240 négyzetméteres társasházi lakást nem akarja sem értékesíteni, sem elajándékozni, mivel abban lakik. A lakást saját bevallása szerint egy 1999-ben Törökbálinton vásárolt telek és az arra 2001–2002-ben épített, majd 2007 májusában értékesített családi ház ellenértékből finanszírozta. Barátnője pontosan egy héttel azután kapott haszonélvezeti jogot, hogy Hagyó másik két budai ingatlanját lánya nevére íratta a Magyar Nemzetben megjelent, Balogh Zsolttal készült interjút (MN, március 6.) követően. Ismert, a BKV volt megbízott vezérigazgatója lapunknak részletesen beszámolt arról, hogyan működött a BKV politikai irányítása.
Hagyó korábban azt mondta, semmi különlegeset nem lát abban, hogy lányának ajándékozta a két ingatlant, és nem akar külföldre szökni.

*

Amint arról lapunk beszámolt, Hagyó érdi házát párttársának, Tóbiás József frakcióvezető-helyettesnek és feleségének adta el. Ezt követően a sajtó arról cikkezett, hogy a volt szocialista főpolgármester-helyettes Dél-Afrikába vagy Dél-Amerikába menekülhet egy esetleges ellene indított büntetőeljárás elől, amely az MSZP számára is kedvező megoldást jelentene a mostani helyzetben. A jelenleg még mentelmi joggal rendelkező szocialista politikus esetleges meggyanúsítása után vagyonát zár alá vehetik ugyan, de a haszonélvezeti jogok bejegyzése miatt az értékesítés nehézségekbe ütközik.
Hagyó eközben nem csak személyes vagyontárgyaitól szabadul: a Hír TV vasárnap számolt be arról, hogy a politikus többségi tulajdonában álló cég, a Wirtass Kft. decemberben 68 millió forintért adta el budai ingatlanát, de Hagyó a tranzakcióról és az esetleges osztalékbevételről vagyonnyilatkozatában nem tett említést. A Wirtassnak egyébként a VI. kerületben is vannak értékes üzlethelyiségei és lakásai: a kft. főkönyvi kivonatából kiderül, hogy az Andrássy út szomszédságában összesen hét ingatlan áll a cég tulajdonában, amely szakértők szerint több száz milliós értéket képvisel. Tegnap az is kiderült, városházi regnálása utolsó hónapjaiban emelte meg bizalmasai munkadíját Hagyó Miklós. Az Origo internetes portál összeállítása szerint a BKV-ügyben ma már gyanúsítottként kezelt Horváth Éva és Lelovics Ottó tavaly júniusban írta alá év végéig szóló, 5,5 millióra emelt szerződését.
Már legalább három „kőkemény terhelő vallomás” van a BKV-ügyekben eljáró nyomozócsoport birtokában Hagyó Miklós ellen – írta tegnap a Népszabadság. Az ügy érintettjei közül egyesek állítólag önmagukat is bűncselekménnyel vádolták, és más bizonyítékok is rendelkezésére állnak a szocialista politikus ellen. A BRFK a vallomásokra hivatkozva már javasolta Hagyó mentelmi jogának felfüggesztését, de az ügyészség további bizonyítékokat kért a nyomozóktól, mert egyelőre nem látja kellően megalapozottnak a Hagyóval szembeni gyanút. A napilap azonban úgy véli, a döntés hátterében vélhetőleg az áll, hogy az ügyészség már nem látja értelmét Hagyó kikérésének, mivel a parlament már nem ül össze. A Fővárosi Főügyészség közleményben tudatta, a mentelmi jog felfüggesztésével kapcsolatos ügyészi döntés meghozatala nem attól függ, hogy „az ügyészség annak látja-e értelmét”, vagy sem, hanem hogy fennáll-nak-e a törvényben meghatározott feltételek. A Magyar Nemzet úgy tudja, a rendőrség valóban javasolta Hagyó mentelmi jogának felfüggesztését, de az értesülést Tafferner Éva, a BRFK szóvivője nem kívánta kommentálni. Bárándy György ügyvéd korábban úgy nyilatkozott: Hagyóból előbb-utóbb gyanúsított lesz, mert rengeteg komoly adat van arra nézve, hogy követett el bűncselekményt. Hagyó február 2-án, eleget téve az MSZP fővárosi elnöksége kérésének, visszalépett a XII. kerületi egyéniképviselő-jelöltségtől, és a budapesti lista 3. helyéről, illetve fővárosi közgyűlési mandátumáról is lemondott, majd március 7-én felfüggesztette párttagságát, és lemondott a XII. kerületi elnöki posztjáról, de mentelmi jogához, amely az új Országgyűlés megalakulásáig védi a BKV-botrányba keveredett politikust, ragaszkodott.

Antalt meneszthetik. A Vértes Volán közgyűlése pénteken várhatóan döntést hoz Antal Attila volt BKV-vezető foglalkoztatása ügyében. A Blikk úgy tudja, meneszthetik a komáromi cég vezérigazgatóját, aki a BKV-nál történt bűncselekmények miatt házi őrizetbe került, ezért „akadályoztatása” miatt szabadságra, majd fizetés nélküli szabadságra ment a Vértes Volán éléről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.