Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Leader-botrány: EU-s pénzekért perelnek

Jogi útra kénytelen terelni a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a Magyarországi Leader Egyesület ügyét. A szervezet 2008-ban éppen a tárcától kapott soron kívül 500 millió forintot, amelynek felhasználása körül súlyos gondok vetődtek fel.

Dénes Zoltán
2010. 03. 21. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bírósági úton követeli majd vissza a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) annak az 500 millió forintnak a nagy részét, amit soron kívül és pályáztatás nélkül utalt át a szocialista közeli Magyarországi Leader Közhasznú Egyesületnek. Az agrártárca szakvéleménye valamivel több mint háromszázmillió forint teljesítését tartotta indokolatlannak, amit jelzett az egyesület felé – tájékoztatta lapunkat Dékány András, a földművelésügyi minisztérium kabinetfőnöke.
Elmondása szerint az egyesület vitatja az agrártárca által megfogalmazott fenntartásokat, vagyis nem akar fizetni. Ezért – tette hozzá – az FVM a március 24-ét követő napokban bírósághoz fordul. Az ügy azért csak a hónap végén kerül bírósági szakaszba, mert a tárca addig rendelkezik mérlegelési lehetőséggel, hogy elfogadja-e az egyesület ellenérveit. Mindenesetre Dékány András leszögezte: az FVM biztos, hogy jogi útra tereli az ügyet.

*

A Magyarországi Leader Közhasznú Egyesület nem kezelte elkülönített számlán azt az 500 millió forintot, amit a földművelésügyi tárcától 2008 decemberben kapott, ezért a minisztérium vizsgálata nem tudta az összeg felhasználását egyértelműen nyomon követni – legalábbis ez áll a minisztérium megbízott osztályának jelentésében. Emiatt a tárca csak a költségek elszámolását és a kifizetések teljesítését tudta vizsgálni, vagyis azt, megfelelően dokumentálták-e az eseményeket. E vizsgálat után az egyesületnek több mint 18 milliót kellett visszafizetnie. Lapunk ezt követően kiderítette: a pénz útjával is akadnak gondok, illetve az egyes munkákért kiállított számlák értékarányossága is vitatható.
Emlékezetes, korábban feltártuk, hogy a tárca által igen erőteljesen támogatott egyesület hihetetlenül lazán kezelte a közpénzeket. Az egyesület honlapjának megtervezésére és elkészítésére 26 milliót fizetett ki a cégadatbázisban fellelhetetlen DunaRaf Kft.-nek. E honlap folyamatos tartalomfejlesztésére a DunaZip nyerte el a lehetőséget, amiért 19 milliót kapott. Érdekes módon a teljesítési igazolások szerint a honlap kialakítása és folyamatos tartalomfejlesztése ugyanabban az időben zajlott, március 24. és június 30. között. Az egyesület hét különböző tanulmányt rendelt meg, amelyek legfeljebb másfél hónap alatt elkészültek. Például a Tildor Bt. május 15. és június 30. között elkészítette a nemzetközi válság leghátrányosabb helyzetű térségekre gyakorolt hatásainak kutatását, amiért 9,3 millió forintot vághatott zsebre. A szigetszentmiklósi betéti társaság beltagja Jószai Attila, az MSZP helyi képviselője. Ilyen és ehhez hasonló öszszefüggések tömkelegét találhattuk a pénzt elnyerő cégeket vizsgálva. Tekintettel arra, hogy csak a tanulmányokra 70 milliót költöttek, azokat elkértük az egyesülettől, amely ezt megtagadta, mondván, a közpénzen elkészített tanulmányok nem nyilvánosak. Igaz, azok állítólagos megismertetésére tízmilliókat költött.
Dékány András tájékoztatása szerint a tárca főként az értékarányokat vitatja, így például nem tudta elfogadni a honlapkészítés jogcímén kiállított számlán feltüntetett összeg nagyságát, s hasonló gondok akadtak több tanulmánynyal is.
Az MSZP-s támogatású polgármester által irányított Magyarországi Leader Közhasznú Egyesület az elmúlt három évben 1,2 milliárd forint állami támogatást kapott. A szervezetet Kazáron jelentették be, annak vezetője Molnár Katalin, a település polgármestere volt. Kazáron a Diófa utca 13. szám alatt jegyezték be a Ficsor Ádám által vezetett Balegyenes munkacsoportot is. (Ficsor nemrég mondott le titokminiszteri posztjáról, mert a jövőben az MSZP választási kampányában vállal szerepet.) A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal már vizsgálta az egyesület 2004 és 2007 közötti kifizetéseit, s úgy találta, hogy azok annyira szabálytalanul zajlottak, hogy mielőbb vissza kellene fizetni az uniónak az általa biztosított forrásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.