Birkanyírók csaptak össze

A hagyománytisztelet és az összefogás lehetősége indította el az első birkanyíró és birkafőző verseny meghirdetését Jászalsószentgyörgyön. A sokadalomnak a birkák látták leginkább kárát, mert alaposan megkopasztották őket, de rosszabb helyzetben volt az, amelyik kondérban végezte.

MNO
2010. 04. 24. 16:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leginkább apáról fiúra, nemzedékről nemzedékre száll a gyapjúnyerés jeles tudománya, így volt ez a Székelyudvarhelytől nem messze fekvő Erdőfüle faluból érkezett Nagy Józseféknél is. A Kovászna megyei Bibarcfalvából érkezett Virág Károly is megfontoltan haladva, a minőséget szem előtt tartva nyírta az elé kerülő birkákat. Ahogy mondták egy-egy nap alatt, amikor a munka dandárja elérkezik a hagyományos technikával ötven-hatvan jószágot lehet megnyírni. A verseny legfiatalabb résztvevője a tizenhatodik évét még be sem töltött, Jászapáti illetőségű Andrási Miklós volt, aki fiatal kora ellenére már negyedik éve gyakorolja az idősebbek számára sem egyszerű foglalatosságot. A versenyen szintén résztvevő 66 éves Miklós Lászlótól tanulta meg az alapokat, ezen a rendezvényen pedig ellátták rendesen tanáccsal az idősebbek, akik már többször látták azt másoktól, hogy miként is kell megfogni, nyírni a juhokat.

Érdeklődve figyelte a birkanyírás tudományát a szakácsmester Kovács Lázár is, aki a szomszédságban zajló birkafőző verseny zsűri elnökeként érkezett a jászsági településre. Ahogy a megyei internetes oldalnak elmondta ilyen rendezvényekre nem csak zsűrizni, de tanulni is jön. Olyan információkhoz, hagyományos receptekhez jutok hozzá, amelyek ott hevernek szerteszét az emberek emlékezetében. Kifejezetten jó, hogy míg öt-tíz évvel ezelőtt jellemzően inkább az idősebb korosztály képviseltette magát a főzőversenyeken, most már egyre több a fiatal is nevez. Családi programmá válnak ezek az események, amikor nem feltétlenül a versengés a lényeg. Bárki eltölthet egy kellemes tavaszi napot a szabadban barátaival, közben pedig elkészül egy jó étel, aminek a receptjét esetleg édesanyától vagy nagymamától örökölte meg a társaság – tette hozzá Kovács Lázár.

A hagyományteremtés szándéka, és az összefogás lehetősége hívta életre ezt az eseményt — mondta Szabó László az alsószentgyörgyi program ötletgazdája —, s mivel a jász és kun emberek életében egyaránt fontos hagyománya van a birkák nevelésének, a birkapörkölt készítésének, szinte természetes volt, hogy az állattartás egyik jeles dátumához kötöttük a program indítását. Nem mellékesen pedig szeretnénk egyre több fiatalt is megismertetni a hagyományos receptekkel, régi szokásainkkal.

(sonline.hu)

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.