BKV-s szerződési minta Szegeden is

Bőkezűnek mutatkozott a Botka László szocialista polgármester által vezetett szegedi önkormányzat, amikor „kommunikációs” feladatokra kellett sok tízmillió forintot elkölteni. Az Insomnia Kft. egyetlen év alatt csaknem 47 millió forintot kereshet a város jóvoltából. A cég ügyfelei között egyébként megtalálható, vagy korábban megtalálható volt a Magyar Turizmus Zrt., a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, vagy éppen az agrártárca is, nem mondható tehát, hogy ne volnának jól bejáratott kormányzati vagy állami cégekhez fűződő üzleti kapcsolatai.

Magyar Nemzet
2010. 04. 22. 22:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dél-alföldi város egyik cége az idén év elején kötött megállapodást az Insomniával, mégpedig a városrehabilitációval kapcsolatos kommunikációs tevékenységek ellátására. A 14 hónapra kötött szerződésben olyan tételek szerepelnek, mint például hűtőmágnesek készítése másfél millió forintért, nyolc sajtótájékoztató megszervezése csaknem kétmillióért, sajtó- és médiafigyelés 1,3 millióért, de a cég a kommunikációs tevékenységet megelőző cselekvési tervért is felszámolt 800 ezer forintot, a propaganda utólagos dokumentálásáért pedig mintegy egymilliót.

A szegedi rehabilitációs tevékenységek kapcsán – ha azokat eredményként akarja bemutatni Botka László – tényleg komoly propagandára van szükség. A polgármester a Kossuth Lajos sugárutat például úgy adta át a forgalomnak, hogy még mindig nem fejeződött be az azon futó villamosvonal felújítása, az útpálya pedig szinte járhatatlan állapotban van. A Szegedet tehermentesítő, illetve a települést elkerülő, szintén kampánytémává nemesedett M43-as autópálya is „készen van”, éppen csak nem kerül el semmit: a nemzetközi áruforgalom ugyanis továbbra is a belvárost érintve teszi pokollá a szegediek életét. Az előzetesen tervezett határidőkön rendre több hónappal túlnyúló beruházások miatt egyébként tucatnyi vállalkozás ment tönkre, és százmilliós nagyságrendű károk keletkeztek.

A csongrádi megyeszékhelynek sok éve partnere a Political Capital (PC) is, de hogy pontosan mennyit szánt e cégnek a város, azt nem tudni. Ennek oka, hogy hozzáférhetetlen a szerződés, noha a www.szegedvaros.hu oldalon megtalálható a vállalkozással 2009-re kötött megállapodásra utaló link. Erre kattintva ugyanakkor csak egy üres fájl található, mindenfajta tartalom nélkül. Annyi viszont kiderült, hogy a megyeszékhely már 2003 novemberében szerződést kötött a PC-vel. A megbízás szerint a cég „Figyelemmel kíséri a magyarországi önkormányzati kampányokat, médiában megjelenő anyagokat, nyilatkozatokat. Ezekből kéthetente jelentést és javaslatot készít Szeged város számára.” Ezenkívül azt is vállalta a PC, hogy a Szegedhez hasonló európai városok kommunikációját is megvizsgálja, és ezek alapján kampányokat javasol. Mindez a tevékenység már akkor havonta csaknem kétmilliójába került a városnak, noha a megyeszékhely maga is fenntart olyan szervezeti egységet, amelynek dolga éppen az lenne, hogy a PC-re testált tevékenységet elvégezze.

Bodacz Balázs

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.