Divatba jön a bakator?

Újra divatba kívánják hozni a bakator nevű erdélyi szőlőfajta termesztését a romániai Szatmár megyei gazdák – írja az Új Magyar Szó című bukaresti napilap internetes oldalán.

MNO
2010. 04. 21. 10:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évről évre egyre több oltvány kel el a bakatorból, tavaly már ezer darabot adtak el, és ma már legalább húsz-huszonöt gazda termeli ezt a fajtát – nyilatkozta a lapnak Ludróczki Sándor, a Bakator Hegyközség elnöke. A hegyközösség kétféle bakatort termeszt, egy piros és egy zöld fajtát. A piros korábban érik, a zöld később, és gyümölcse savanykásabb, mint a pirosé. Egyelőre nem szedik le, mert külön egyikből sincs nagyobb mennyiség. Ám bora így is kitűnő, igazi csemege – mondta a szervezet elnöke.

A kellemes zamatú, zöld almára emlékeztető illatú bakatorból készült bor „igazi ízét” négy-öt évesen adja. A hegyközség arra törekszik, hogy minél többen megismerjék ezeket a jellegzetes ízeket, ezért bortermelői bekapcsolódtak a Szatmár megyében tervezett észak-erdélyi programba, amelytől a borturizmus fellendülését várják.

(mti)

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.