Mit együnk, mit ne együnk? Íme az egészséges táplálkozás titka

A legújabb kutatások szerint a betegségek mintegy 70 százaléka táplálkozási eredetű, ezért is annyira fontos, hogy körültekintően állítsuk össze étrendünket. Manapság ez igen nehéz, hiszen mindenki mást mond, némely kérdésben még a szakemberek sem értenek egyet. Mégis mi az egészséges táplálkozás titka, mire kell odafigyelni? – az MNO erről kérdezte Farkasdi Edina dietetikust.

Konopás Noémi
2010. 04. 23. 22:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből kell összeválogatnunk a táplálkozásunkhoz szükséges élelmiszereket – hangsúlyozta Farkasdi Edina. A táplálkozás-szakértő szerint nagyon fontos, hogy rendszeresen, naponta többször is együnk nyers gyümölcsöt, zöldséget. Asztalunkra mindig kerüljön barna kenyér, köretként burgonyát, rizst, vagy zöldséget együnk – tette hozzá. A dietetikus arra figyelmeztet, hogy naponta fogyasszunk mintegy fél liter tejet vagy tejterméket, de ezek közül a kisebb zsírtartalmúakat részesítsük előnyben.

Cukor helyett méz!

Csak étkezések befejező fogásaként, hetente egyszer együnk édességet, az ételeinket csekély mértékben cukrozzuk, helyette mézet használjunk édesítésre – hívta fel a figyelmet Farkasdi Edina. Az egészséges táplálkozás titka a dietetikus szerint a napi négy-ötszöri étkezés, próbáljunk meg lehetőleg azonos időpontban étkezni, így kerülve el a túl késői vacsorát. Fogyasszunk naponta legalább két liter folyadékot – emelte ki a dietetikus. Az MNO kérdésére, miszerint mennyire bizonyított az ásványvíz pozitív hatása, mivel ebben is megoszlanak a vélemények, a dietetikus azt válaszolta, hogy a forrásvíz a legmegbízhatóbb. Farkasdi Edina például Pilisszentkeresztről hordja a forrásvizet. Megdöbbentő, hogy mennyien vannak mindig a forrásnál, egyre felkapottabb a hely – tette hozzá.

Ahány ember, annyi diéta

A különböző diétákról kérdezve a táplálkozási szakértő kifejtette: a felkapott diétáknak – mint például a 90 napos, vagy a szétválasztós diéta – nincs tudományos alapjuk. A megfelelő táplálkozás fedezi a szervezet minden élettani folyamatának energia- és tápanyagigényét. Általánosságban azt szoktuk mondani, hogy egy ülő foglalkozást végző, 65 kilogrammos nő kalóriaigénye naponta 2100, míg egy 72 kilogrammos férfié 2400 – hangsúlyozta. Mint tudjuk, ez persze egyénfüggő, van, akinek ennél jóval több kalóriára van szüksége például alkata, vagy genetikai adottságai miatt. Farkasdi Edina szerint ezért is fontos, hogy ahány ember, annyi diéta. Különös, hogy a fogyni akarók betegesen félnek a kenyértől, és nem is élnek vele, pedig a zsír sokkal nagyobb ellensége a nádszál alkatra vágyóknak. Az egészséges táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek a tilalmát sem, azonban célszerű egyeseket előnyben részesíteni.

Nagyon fontos az egészséges táplálkozás, rengeteg civilizációs betegség elkerülhető, ha körültekintően állítjuk össze étrendünket – összegezte a dietetikus.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.