Szent György-napi kihajtás a Hortobágyon

Az idei hortobágyi Szent György-napi kihajtási ünnep és biovásár egyidejűleg a Fesztiválok éve programsorozatának észak-alföldi nyitórendezvénye is; szombaton több ezren keresték fel a pusztát, hogy részesei lehessen a látványos eseményeknek.

MNO
2010. 04. 24. 13:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pusztai látványosságból nem is volt hiány: a kilenclyukú hídon át megérkezett a rackanyáj, a hatökrös szekér, a népies ötösfogat, az öszvérfogat, a pusztaötös, a bivalyfogat, s a híd lábánál legelészett a tornyidombi szürkemarha-gulya is. A csikós, gulyás, juhász és kondás számadók rovásfára rögzítették a telelőkből kihajtott állatok számát, s azt átadták Gencsi Zoltánnak, a Hortobágyi Génmegőrző Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának, aki az őszi behajtáskor ennek alapján ellenőrzi majd, hogy „mi van a pásztorok rovásán”, vagyis hogyan vigyáztak a legelésző jószágokra.

Az idén először „vascölöpöt” is állítottak a Hortobágyon: az óriás méretű akác oszlopba az első szegeket, a puszta napokban elhunyt legidősebb pásztorának fiai verték be, majd minden jelenlévő, pásztor és vendég is szeget ütött az oszlopba, így lett vascölöp az akácfából. Ezzel is újabb hagyományt élesztettek fel a Hortobágyon. Régen ugyanis a külföldön mesterséget tanuló vándorlegények így hagytak nyomon hazatérésük előtt a képzésük helyszínén, s az évek, évtizedek során e szegek változtatták vascölöppé a fa oszlopokat.

Az idei kihajtási ünnep egyúttal a Fesztivál éve programjaihoz kapcsolódó észak-alföldi fesztiválnyitó is: a fesztiválok pusztai utcájában a térség 27 legjelentősebb fesztiválja mutatkozik be. A biovásár keretében pedig kiosztották az idei hortobágyi biobor verseny díjat, amelynek során 19 hazai, illetve francia, német és szlovák pincészet 58 bora versengett. A zsűri 6 arany-, 31 ezüst- és 17 bronzérmet adott ki. A fehér bioborok közül az idei csúcsbor a szigligeti Szászi Pincészet 2007-es évjáratú Szentgyörgyhegyi Olaszrizlingje, a vörösborok közül a szajki Hárs Pincészet Caberne Savignonja lett.

Azok sem csalódtak a pusztai ünnepben, akik szombaton a gasztronómiai élvezetekért látogattak Hortobágyra. A kilenclyukú híd melletti rendezvénysátorban a Hortobágyi Nemzeti Parkban tenyésztett szürkemarhából, bivalyból, mangalicából, racka juhból és gyöngyösből készült, kizárólag biominőségű ételspecialitásokkal várták az érdeklődőket. A kihajtási ünnep – a hagyományoknak megfelelően – pásztortűz meggyújtásával fejeződik be este a Hortobágyon, ahol öregpásztorok és kisbojtárok együtt nótáznak és táncolnak a tűz körül.

(mti)

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.