Hűtlen kezelés gyanúja a Főtávnál

Munkatársunktól
2010. 06. 04. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyomozást rendelt el hűtlen kezelés gyanúja miatt a Főtáv Zrt.-vel összefüggésben tegnap a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A rendőrség közleményében megjegyezte, hogy az ügyben egy magánszemély tett feljelentést, mert szerinte a Főtáv Zrt. nem a hatályos jogszabályoknak megfelelően vett részt egy csepeli lakópark fűtési rendszerének kiépítésében, amelylyel az okozott vagyoni hátrány meghaladja a 180 millió forintot. A nyomozást ismeretlen tettes ellen rendelték el. Emlékezetes, a Hír TV Célpont című pénteki műsora számolt be elsőként arról, hogy a Főtáv vezérigazgatója, Kovács Lajos utasítására a fővárosi cég „saját beruházásban végezte el egy csepeli lakópark bekapcsolását a távhőszolgáltatásba, sőt az önkormányzati cég meg is vásárolta (értéken felül) azt a társaságot, amelynek eredetileg el kellett volna végeznie ezt a munkát”.
A BRFK tegnap azt is közölte, hogy a nyomozók vizsgálják a Főtáv Zrt. nevében egy ügyvédi iroda által tett bejelentésben foglaltakat is, „amely szerint az egyik kereskedelmi televízióban valótlanságok hangzottak el a céggel kapcsolatban, amelyek felvethetik a hamis vád bűncselekményét.” A rendőrség tudatta: a nyomozók megkezdték az adatgyűjtést, megkeresték a Főtáv Zrt.-t, valamint a kivitelező és beruházó cégeket a csepeli lakóparkkal kapcsolatban. A nyomozásban vizsgálják a Főtáv Zrt. átvilágítását végző cég, és az abban részt vevő személyek szerepét is.
Ismert, a Hír TV műsorában múlt pénteken bemutatott egy videofelvételt is, amelyen Joó Tibor azt mondta, hogy mielőtt 2007 végén kinevezték a Főtáv munka- és tűzvédelmi igazgatójává, megkereste a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egyik munkatársa, „és felajánlotta, hogy meg kell csinálni a Főtáv munka- és tűzbiztonsági átvilágítását”. Elmondása szerint ezt ő hatmillió forint plusz áfáért elvállalta, majd a végzett munka után négymillió forintot át kellett adnia „az NBH összekötőjének”. Azt is állította, hogy a munka- és tűzvédelmi átvilágítás mellett a cég gazdasági átvilágításával is megbízták. A férfi az interjúban elmondta, hogy Kovács Lajos „hozta össze a randevút”, ahol Hagyó Miklós akkori MSZP-s főpolgármester-helyettessel találkozott, és ahol állítása szerint Hagyó azt kérte tőle, hogy a kiszámlázott 56 millió plusz áfából adjon vissza neki havi ötvenmillió forintot, Kovács Lajosnak pedig kétmillió forintot kellett volna adnia havonta, hogy „szépen működjenek a dolgok”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.