Maffiamódszerek a pécsi egyetemen? + Videó

Maffiamódszerrel intézték a közbeszerzéseket a pécsi egyetemen a gyanú szerint. A felsőoktatási intézmény vezetői közül többen kenőpénzt fogadtak el a nyertessé nyilvánított cégektől. A nyomozók a 2008-as és a 2009-es informatikai beszerzéseket vizsgálják, a Nemzeti Nyomozó Iroda egyelőre nyolc embert vett őrizetbe bűnszövetségben elkövetett vesztegetés alapos gyanújával, köztük van az intézmény gazdasági főigazgatója és informatikai vezetője is.<br /><br /><a href="/portal/716159" target="_blank"><strong>• Őrizetbe vették a Pécsi Tudományegyetem nyolc munkatársát + Videó</strong></a>

MNO
2010. 05. 31. 18:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tekintse meg a hírTV összeállítását!


A Hír TV értesülései szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda az egyetem egyik informatikai közbeszerzésének körülményeit vizsgálta, ezzel kapcsolatban vettek őrizetbe nyolc embert. Közülük négyen a campus alkalmazottai, a gazdasági főigazgató, az informatikai vezető és helyettese, valamint egy gazdasági tanácsadó. A másik négy gyanúsított az érintett cég dolgozója.

„Tegnapról mára virradóra a munkatársaim nyolc személyt vettek őrizetbe bűnszövetségben elkövetett vesztegetés alapos gyanújával. A gyanú szerint lényegében a pécsi egyetem gazdálkodásával kapcsolatban követtek el ők bűncselekményt, de ennek részleteiről egyelőre a nyomozás érdekeire való tekintettel még nem nyilatkoznánk. Házkutatásokat tartottunk mind az egyetemen, mind magánlakásokban, ahol sikerült érdemi bizonyítékokat lefoglalnunk” – fogalmazott Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője.

Az egyetem vezetését megdöbbentette az őrizetbe vételek híre, a rektorral a nyomozó iroda munkatársai semmilyen részletet nem közöltek. Gábriel Róbert szerint a legfontosabb, hogy a zavartalan munka érdekében minél előbb gondoskodjanak a megfelelő helyettesítésekről. „Reggel tájékoztattak arról, hogy újabb házkutatás történt az egyetemen, és néhány gazdasági vezető kollégát őrizetbe vettek. Én azt próbáltam kideríteni eddig, hogy pontosan mi is a tényállás, erre nyilván nincs lehetőség a nyomozás érdekei miatt, ugyanakkor viszont a másik dolgom az, hogy azt elintézzem, hogy belül a munka zavartalanul folyjon tovább. Ezeket a kollégákat helyettesíteni fogják mindaddig, amíg erre szükség van” – közölte Gábriel Róbert, a Pécsi Tudományegyetem rektora.

A rendőrség május elején már tartott házkutatást az egyetemen a felnőttképzési kart érintő, hűtlen kezelés gyanújával indult nyomozással összefüggésben. Abban az ügyben a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság folytat vizsgálatot a mostani őrizetbe vételektől teljesen függetlenül.

(hírTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.