időjárás 22°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Lazítanák a munkaerő-piaci korlátozásokat

MNO
2010.06.23. 13:19

Az osztrák munkaerő-piaci korlátozások lazítását javasolják szakértők, még a moratórium lejárta előtt – írta szerdán a Die Presse című osztrák napilap.

Nem kell az osztrák munkaerőpiac „megrohamozásától” tartani, miután jövő április 30-án lejárnak a 2004-ben és azután csatlakozott európai uniós tagállamok – köztük Magyarország – munkavállalóira alkalmazott osztrák korlátozások – írta a WIFO gazdaságkutató intézet és a Paul Lazarsfeld Társadalomkutató Társaság kedden ismertetett közös tanulmányban. A kutatók azt tanácsolják, hogy ne várjon Ausztria a moratórium lejártáig, már előtte hozzon a munkavállalást tovább könnyítő intézkedéseket, mint például a külföldi szakképesítések elismerésének könnyítését.

A tanulmány megállapítása szerint sok magasan képzett munkaerőt veszített el az osztrák munkaerőpiac azzal, hogy a korlátozásokat a lehetséges leghosszabb ideig, hét évig fenntartotta. A tanulmány Szlovákia példáján vizsgálta a külföldi munkavállalásra irányuló hajlandóságot. Szlovákiában jelentősen csökkent ez az arány. Míg a csatlakozás után még a keresőkorúak 38 százaléka mondta azt, hogy kész munkavállalási céllal külföldre költözni, ma már csak kilenc százalék vélekedik így.

A szerzők 14 ezer 400 és 28 ezer 200 közé teszik azoknak a szlovákoknak a számát, akik külföldön akarnak letelepedni. Mintegy hétezer-hatszáz szlovák munkavállaló költözne a határtérségből Ausztriába, ezzel a hasonló európai határrégióknak megfelelő szintre emelkedne a migránsok száma. Az osztrák munkahelyek csökkenő vonzerejének egyik okát az emelkedő nyugat-szlovákiai fizetésekben látják az elemzők. Szerepet játszik emellett az is, hogy sokan azok közül, akik külföldön akartak munkát vállalni, már megtették azt. A szlovák migráns munkavállalók számára Ausztria és Nagy-Britannia a legvonzóbb célország.

Az Európai Unió 2004 május elsejei bővítésekor a tagállamok legfeljebb hét évre szóló átmeneti mentességet kaptak a szabad munkavállalás uniós elvének alkalmazása alól. Az akkor korlátozásokkal élő tagországok jó része már feloldotta ezeket. 2009 májusa óta a magyar állampolgároknak már csak Németországban és Ausztriában van szükségük munkavállalási engedélyre. Egy osztrák-magyar kétoldalú egyezmény alapján meghatározott számú határmenti ingázó vállalhat munkát Ausztriában, emellett Ausztria bizonyos esetekben, így például ötven hiányszakmában könnyített feltételeket alkalmaz.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.