Önmagát bízta meg? – vizsgálják az Omninvest állami támogatását

Vizsgálatot indít a nemzetgazdasági miniszter a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalnál (NKTH). Matolcsy György azért kezdeményezte a vizsgálatot, mert egyes vélemények szerint az Omninvest Kutató, Fejlesztő és Kereskedelmi Kft. és az NKTH között a H1N1 elleni vakcina kifejlesztésére és gyártására vonatkozó szerződés jogi aggályokat vet fel. A minisztérium mellett az Európai Bizottság Versenyjogi Főigazgatósága is vizsgálatot folytat. <br /><br /><strong><a href="/portal/717660" target="_blank">• Új influenza: árnyék vetül a WHO-ra</a></strong><br /><strong><a href="/portal/717453" target="_blank">• Meghosszabbíttatnák a H1N1-vakcina szavatossági idejét</a></strong><br /><strong><a href="/portal/682106" target="_blank">• A Fideszt bomlasztotta volna az Omninvest jogi igazgatója? + Videó</a></strong> <br /><strong><a href="/portal/679894" target="_blank">• Homály fedi az Omninvest hátterének 98 százalékát</a></strong>

MNO
2010. 06. 21. 15:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vizsgálatot indít a nemzetgazdasági miniszter, hogy kiderüljön, igazak-e a hírek, amelyek szerint saját magát bízta meg az Omninvest Kutató, Fejlesztő és Kereskedelmi Kft. a H1N1 influenzajárvány elleni oltóanyag kifejlesztésével. A magyar kormány 2010 év elején az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elvárásainak megfelelően arról döntött, hogy Magyarországot az újinfluenza elleni vakcina kutatási és gyártási központjává teszi. A döntés után az NKTH a jogszabályi kereteknek megfelelően kiírt egy nyílt pályázatot, amire egyedül csak a projektre alakult Omninvest Development Kutató, Fejlesztő és Kereskedelmi Kft. jelentkezett. A 3 milliárd forint összköltségű programba a magyar állam 2 milliárd forinttal szállt be, míg a kutató cégre 1 milliárd forint előteremtése hárult.

Információk szerint az Omninvest Development a kutatások elvégzésére egy közbeszerzési eljárást írt ki, amelynek a győztese az Omninvest Kutató, Fejlesztő és Kereskedelmi Kft. lett (ismert, hogy lapunk több alkalommal is foglalkozott az Omninvest körüli bonyoldalmakkal – a szerk). A jelenleg hatályos törvények és jogszabályok úgy rendelkeznek, hogy a szolgáltatást csak egy független vállalkozástól lehet „megvásárolni”. A nemzetgazdasági miniszter mellett az Európai Bizottság Versenyjogi Főigazgatósága is vizsgálatot folytat – írta szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

(MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.