Demszkyt már a rendőrök faggatják

Főpolgármestersége huszadik évében elértek Demszky Gáborhoz a fővárosnál, az önkormányzat cégeinél zajló nyomozások szálai: az SZDSZ-tagságát a nyáron megszüntető politikust ma délelőtt a Főkert Zrt. ügyeiben a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nyomozói hallgatják ki tanúként – értesült a Magyar Nemzet.

2010. 08. 05. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tudjuk, a 2010. június 7-én hűtlen kezelés megalapozott gyanújával, ismeretlen tettes ellen elrendelt büntetőeljárásban a BRFK gazdaságvédelmi főosztályának rendőrei elsősorban a fővárosi cég tevékenységéről, szerződéseiről, a közszolgáltató tulajdonában álló gazdasági társaságokról, a főváros által átadott pénzek felhasználásáról faggatják majd Demszkyt.
A magát liberálisnak mondó főpolgármester kihallgatásán feltehetően az is téma lesz, hogy a Főkert és leányvállalatai kezelésében lévő ingatlanok milyen módon kerültek ki az önkormányzat tulajdonából. Ugyanakkor, mint azt lapunk megírta, a rendőrség a Feneketlen-tó környéki park fenntartása közben elkövetett természetkárosítás miatt is nyomoz a fővárosi tulajdonú cégnél.

*

Havi ötmillió forintot kért Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes és Mesterházy Ernő, Demszky Gábor volt bizalmasa a Főkert Zrt. volt vezérigazgatójától, Kocsis Lászlótól – ezt maga a cégvezető nyilatkozta a Hír TV-nek a nyomozás elrendelése előtti napokban. – Bemutatkozáskor nekem azt mondták, havonta egy ötös, vezérigazgató úr – állította a tizenhét éven át Budapest főkertészeként tevékenykedő férfi. Az eljárás kísértetiesen hasonlít a többek között a BKV-nál, a Főtávnál, az FKF-nél és a gyógyfürdőknél leleplezett pénzszivatytyús módszerhez, amelyet 2006 óta működtethetett a fővárosi MSZP és az SZDSZ. – Kocsis részletesen beszámolt arról, hogy Hagyóék egyéb kéréseket is megfogalmaztak a Főkert felé: különböző ingatlanokat kinek mennyiért kellene bérbe adni, melyik ügyvédi irodát, szakértő és kommunikációs céget kellene foglalkoztatni. A Hír TV riportja azonban bemutatta azt is, hogy Kocsis Lászlónak milyen üzleti érdekeltségei vannak, amelyek szorosan kapcsolódnak a Főkerthez. Ilyen például a Budapest egyik legnagyobb kiskereskedelmi bolthálózatával rendelkező Virágért Kft. is. Kocsis Vinum Essum nevű borászati cégéről is említést tettek, amely húsvéti borfesztiválokat szervezett a Városháza téren (ezt szintén a Főkert gondozza), amelyet négy éven át ingyen kaptak meg egy hétre. – A fene egye meg, én nem loptam, nem vittem haza – szögezte le Kocsis László.
Bagdy Gábor (KDNP) ugyanakkor lapunknak jelezte: a fővárosi gazdasági bizottság javaslatára évekkel ezelőtt elfogadta, hogy szerezzék vissza a Főkertből kiszervezett parkfenntartási cég többségi tulajdonát, ám a határozatot senki sem hajtotta végre. Mint mondta, a Főkert más társaságait is a volt vezető szerezte meg, akit tavaly indokolás nélkül menesztettek. Somlyódi Csaba, a gazdasági bizottság MSZP-s elnöke a kimentett vagyonról azt állította: a részleteket Demszkyék intézték.
A BKV-ügyben előzetes letartóztatásban lévő Hagyó Miklósra és az egy hónapja szabadlábon védekező Mesterházy Ernőre az elmúlt hónapokban más volt cégvezetők is terhelő vallomást tettek.
Demszky Gábor az Indexnek június elején azt nyilatkozta, hogy a BKV-ügyben számít kihallgatásra, de kizártnak tartja, hogy gyanúsított legyen. Míg korábban rendre azt állította, hogy ő nem tudott azokról a gyanús ügyekről, amelyek a közszolgáltató cégeknél történtek, és amelyekre a Fidesz és a KDNP 2007 óta várt választ tőle, a főpolgármester hirtelen elismerte, hogy több cégvezető is panaszkodott Hagyó embereire. A főpolgármester állítása szerint ekkor levélben figyelmeztette helyettesét, hogy a nevében nem járhatnak el közvetítők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.