Zavaros LMP-s pénzügyek

Miközben a párt tisztségviselői folyamatosan az átlátható gazdálkodásról beszélnek, továbbra sem világos, hogy az LMP pontosan miből és menynyit költ az önkormányzati kampányra. A kép annál zavarosabbá válik, minél több pártvezetői nyilatkozat lát napvilágot. A párt tavaszi kampányát egy amerikai üzletember is szponzorálta.

Bodacz Balázs
2010. 10. 09. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az LMP körül az utóbbi hónapokban folyamatosak az anyagi zűrök, a szervezet prominensei pedig rendre egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesznek az ügyben. A minap Karácsony Gergely kampányfőnök arról beszélt, hogy a párt önkormányzati kampánya nagyjából 150 millió forintba kerül. Ez egyet jelent azzal, hogy a szervezet kaszszája teljesen kiürül, legalábbis a hivatalosan meglévő pártpénzek elfogynak. Az LMP ugyanis idén bő 123 millió forint állami apanázst kap, amihez még hozzájön egy 50 milliós, már felvett bankhitel is; a párt tehát valamivel több, mint 170 millióból gazdálkodhat. Karácsony korábban azt mondta lapunknak, hogy az országgyűlési korteshadjáratból körülbelül 20 milliós mínusszal jöttek ki, aminek fedezete az állami támogatás és a már említett bankhitel; a most becsült 150 milliós kampánykiadás tehát felemészti az LMP öszszes, hivatalosan meglévő pénzét, így kérdéses, hogy a párt miből működhet majd a hátralévő negyedévben.
Az LMP honlapján folyamatosan frissülő nyilvános kampányszámla szerint azonban a tervezett kiadásoknak csak a töredéke, tegnapi állás szerint mindössze 13 millió forint áll rendelkezésre. A kimutatásból az látszik, hogy a párt által a nyáron felvett ötvenmilliós bankhitel tizede, vagyis ötmillió került át a kampányköltségek közé. Az ezen felüli nyolcmillió jelentős része, 6,2 millió forint tagi kölcsön, csak a fennmaradó szűk kétmillió tekinthető adománynak. Ennek is jelentős részét a párt parlamenti képviselői ajánlották fel.
Tordai Bence, a választmány szóvivője augusztus elején azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy a párt csúnyán el van adósodva, ezt az LMP vezetői közül később többen is tagadták. A jelenlegi hírek szerint azonban lehet valami a dologban, ugyanis a párt által nyilvánosságra hozott adatok arról árulkodnak, hogy a szervezet működése lényegében az ellehetetlenülés határán van. A párt tisztségviselőinek nyilatkozatai egybehangzók: Tordai Bence tegnap azt mondta lapunknak, hogy nem a Karácsony Gergely által közölt 150, hanem csak nagyjából 105 millióba kerül az önkormányzati kampány.
Emlékezetes, az LMP tavaszi országgyűlési választási kampányát több millió forinttal támogatta egy Magyarországon élő ingatlanfejlesztéssel foglalkozó amerikai üzletember, Richard Field. A 43 éves Field cégének honlapja szerint 1989-ben végzett a Columbia Egyetemen, történelem szakon. 1990-ben alapította meg magyarországi cégét. Egy időben Carpetbagger néven zenekart alapított, tavaly februárban pedig jótékonysági Gershwin-estet szervezett a budapesti zeneiskolák támogatására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.