Jól állunk pulykafronton

Ugyan az utóbbi években megállt a pulyka tenyésztésének növekedése Magyarországon, az ágazat még mindig őrzi erős piaci pozícióit: belföldi fogyasztásban a pulyka a csirke mögött a második helyen áll 7,5 kilós egy főre jutó éves fogyasztással, de a világ pulykaexportjából is 5 százalékkal részesedik Magyarország – közölte a Baromfi Termék Tanács pénteken.

MNO
2010. 09. 24. 14:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egy főre jutó baromfihús-fogyasztás 2009-ben Magyarországon 32 kilogramm volt, ami jelentősen meghaladja a 27 európai uniós tagállam 24,1 kilogrammos átlagát. A magyar fogyasztás döntő részét a csirkehús tette ki, fejenként 18,8 kilogrammal, de jelentős a pulyka fogyasztása is, a második helyen szerepel 7,5 kilogrammal, ami vetekszik a világelső Egyesült Államok fogyasztásával – olvasható a közleményben.

Az előrejelzések a magyar piacon, az EU-ban és a világ más országaiban is a baromfihús-fogyasztás szerény, de tartós növekedésével számolnak a jövőben. Magyarországon a baromfitenyésztés 2006-ban 427 ezer tonna volt, a 2010-es előrejelzés szerint az össztermelés felfut 455 ezer tonnára.

A pulykatenyésztés 2004-ben még 139 ezer tonna volt, ám tavaly már csak 110 ezer tonna. Magyarország a világ pulykahústermelésének 2 százalékát adja, míg a pulykahús exportjából mintegy 5 százalékkal részesedik. A partnerek döntően európai uniós országok, de exportál az ország Svájcba, Oroszországba és Hongkongba is. „Európában csak a nagyobb hozzáadott értékű, minden ponton ellenőrzött termékpályájú, kiváló minőségű pulykahúsra és feldolgozott termékekre van igény” – idézi a közlemény Erdélyi Istvánt, a Magyar Pulykaszövetség elnökét. Az elnök szerint ahhoz, hogy a magyar baromfi és azon belül is a pulykahús pozíciói megszilárduljanak, a kormányzatnak és a terméktanácshoz tartozó szervezeteknek meg kell oldaniuk az ágazat néhány szorító problémáját. Első helyen emelte ki ezek közül a finanszírozást, amit szerinte hitelekkel és pályázatokkal kell megkönnyíteni. Ezzel párhuzamosan meg kell oldani az importtermékek szigorúbb ellenőrzését, valamint a mezőgazdasági alapanyagok és termékek áfájának csökkentését.

A terméktanács hangsúlyozza, hogy a baromfiágazat – beleértve a ház körüli baromfitartásban és a kapcsolódó termelési ágazatokban dolgozókat – több mint 100 000 embernek ad munkát.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.