Horváth jelezte: a kedvezőtlen időjárás, valamint a növényvédelmi munkák eltérései miatt jelentős különbségek alakultak ki az egyes magyar borvidékek között. Példaként említette a kunsági borvidéket, ahol az idén a felét szüretelhetik a szőlőkben, mint a múlt évben, míg a villányi borvidéken csak mintegy 10-15 százalékkal kisebb a termés a tavalyinál.
A főtitkár arról is szólt, hogy az idei bor mustfoka mintegy 2 mustfokkal kisebb az előző évinél. Az érett szőlő mustfoka általában 17-19 mustfok között van. Így az idei évjárat általában frissebb, savasabb, szaknyelven „gerincesebb” bor lesz – tette hozzá.
A szüretet augusztus végén kezdték el a szőlős gazdák, és várhatóan szeptember végén, október közepén fejeződik majd be a főszüret az időjárástól függően, de egyes fajtáknál a szüreti munkák akár novemberig is eltarthatnak – közölte Horváth.
(MTI)
Illegális migráció: Sötét összefüggések rajzolódnak ki a legújabb adatokból















Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!