Demszky Hagyóról: Létezett egy világ, amit előlem eltitkolt

Saját magát emésztette fel az SZDSZ – mondta Demszky Gábor egy osztrák hetilap hétfői számában megjelent interjúban, amely még az önkormányzati választások előtt készült.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/740223"><strong>• A gratuláló Demszky: Tarlós szereti Budapestet</strong></a> <br /><a href="http://www.mno.hu/portal/737492"><strong>• A nagy találkozás: szegénységkutató lenne Demszky</strong></a>

MNO
2010. 10. 04. 10:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A liberális párt túlzottan önkritikus, gyakran önmarcangoló intellektualitást és mentalitást „cipelt magával”. Nem volt képes arra, hogy szélesítse társadalmi bázisát, belső konfliktusai tették tönkre – vélekedett a távozó budapesti főpolgármester a Profil riporterének kérdésére, mivel magyarázható a rendszerváltáskor még erős és vonzó párt „drámai hanyatlása”. Az MSZP-vel kötött koalíció miatt négy évvel később egymillió választót veszített el az SZDSZ, s mert nem lépett ki ebből a koalícióból, amikor jó ok lett volna rá, „bennrekedt” a baloldali táborban. A liberális választók egy jelentős része nem tekintett az SZDSZ-re az MSZP-től független erőként – vélekedett.

Semmiről sem tudott?

Kijelentette, hogy nem tudott semmit a BKV körüli korrupciós botrányokról. A budapesti önkormányzat szervezetéből adódóan a főpolgármester helyetteseinek teljes és kizárólagos ellenőrzésük van egyes területek felett, s az MSZP által delegált Hagyó Miklóshoz tartozott a fővárosi tömegközlekedés – fejtette ki.

Volt főtanácsadója, Mesterházy Ernő „nagy terhet vett le” a válláról a szocialista–liberális budapesti koalíció tagjaival való egyeztetésben. A fővárosi koalíció 2006 után csak egyfős többséggel rendelkezett, bizonyos körülmények között minden döntés előtt mindkét frakció minden egyes tagjával tárgyalni kellett, hogy biztosítsák a többséget – mondta Demszky. Hagyó Miklóssal mindamellett gyakorlatilag hetente találkozott. „Sajnos nem volt velem őszinte. Létezett egy világ, amit előlem eltitkolt” – tette hozzá. Azt, hogy állítólag Hagyó Miklós és Mesterházy Ernő a budapesti Rudas fürdőben négyszemközt döntött fontos ügyekben, ő is „csak most olvasta” – felelte az Index hírportál cikkében szereplő értesülésre utaló kérdésre.

Nyugdíj és emlékiratok


Demszky Gábor bírálta a budapesti közszolgáltató cégek – a gázszolgáltató, a víz- és a csatornázási művek – külföldi résztulajdonosai szerződéseinek Tarlós István által tervezett felülvizsgálatát. Ezek a vállalatok nagyon jól működnek, és profitot termelnek a fővárosnak. A külföldi résztulajdonosok emellett olyan vezetési kultúrát hoztak magukkal, amelyből Budapest csak profitálhat. Ha a főváros felmondja ezeket a szerződéseket, „az nagyon sok pénzbe fog kerülni” – vélekedett.

Saját jövőbeli terveiről úgy fogalmazott, hogy nyugdíjba vonul, és megírja emlékiratait.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.